Ce s-a întâmplat azi, 11 decembrie?

11.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 decembrie?

În data de 11 decembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul și Sfântul Cuvios Luca cel Nou Stâlpnicul. Totodată, din anul 2003 ONU a decis că această zi reprezintă Ziua internațională a munților. Până la finele anului mai sunt 20 de zile, iar această dată este cea de-a 345-a zi a calendarului gregorian și a 346-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 11 decembrie

1816 – În această zi Indiana a devenit cel de-al 19–lea stat al Statelor Unite ale Americii.

1861 – A fost o zi istorică pentru români, fiindcă a fost emisă Proclamația către națiune a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) prin care aducea la cunoștință oficial ca „Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată”.

1901 – Lumea se dezvolta din punct de vedere tehnologic, iar în această dată a fost trimis primul semnal radio transatlantic. Semnalul a fost transmis de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

1916 – România a trecut prin clipe grele în Primul Război Mondial. În toamna acestui an, țara noastră a suferit mai multe înfrângeri, iar Bucureștiul a fost ocupat, astfel că se formeaza la Iași un guvern de concentrare națională condus de I.C. Brătianu și Take Ionescu.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Italia și Germania au declarat război Statelor Unite ale Americii, ca urmare a faptului că SUA au anunțat război împotriva Japoniei. Tot la această dată Polonia a declarat și ea război Japoniei.

1946 – În această zi s-a întrunit Adunarea Generală a Națiunilor Unite care a decis înființarea UNICEF. Scopul inițial a fost acela de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de cel de-Al Al Doilea Război Mondial.

1958 – Filozoful Constantin Noica a fost arestat, în această zi, sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale”. Acesta a fost condamnat la 24 de ani de muncă silnică, în 1 martie 1960.

1972 – Misiunea „Apollo 17” a fost a șasea și ultima misiune Apollo care a ajuns pe satelitul natural al Pământului.

1994 – În această dată a avut loc intrarea soldaților ruși pe teritoriul republicii separatiste Cecenia. Potrivit datelor oficiale, în urma conflictului au murit aproximativ 100.000 de persoane, dintre care aproximativ 80% din rândul populației civile.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot