Ce s-a întâmplat azi, 11 decembrie?

11.12.2022
Ce s-a întâmplat azi, 11 decembrie?

În data de 11 decembrie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul și Sfântul Cuvios Luca cel Nou Stâlpnicul. Totodată, din anul 2003 ONU a decis că această zi reprezintă Ziua internațională a munților. Până la finele anului mai sunt 20 de zile, iar această dată este cea de-a 345-a zi a calendarului gregorian și a 346-a zi în anii bisecți.

Evenimente istorice 11 decembrie

1816 – În această zi Indiana a devenit cel de-al 19–lea stat al Statelor Unite ale Americii.

1861 – A fost o zi istorică pentru români, fiindcă a fost emisă Proclamația către națiune a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) prin care aducea la cunoștință oficial ca „Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată”.

1901 – Lumea se dezvolta din punct de vedere tehnologic, iar în această dată a fost trimis primul semnal radio transatlantic. Semnalul a fost transmis de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland.

1916 – România a trecut prin clipe grele în Primul Război Mondial. În toamna acestui an, țara noastră a suferit mai multe înfrângeri, iar Bucureștiul a fost ocupat, astfel că se formeaza la Iași un guvern de concentrare națională condus de I.C. Brătianu și Take Ionescu.

1941 – În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Italia și Germania au declarat război Statelor Unite ale Americii, ca urmare a faptului că SUA au anunțat război împotriva Japoniei. Tot la această dată Polonia a declarat și ea război Japoniei.

1946 – În această zi s-a întrunit Adunarea Generală a Națiunilor Unite care a decis înființarea UNICEF. Scopul inițial a fost acela de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de cel de-Al Al Doilea Război Mondial.

1958 – Filozoful Constantin Noica a fost arestat, în această zi, sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale”. Acesta a fost condamnat la 24 de ani de muncă silnică, în 1 martie 1960.

1972 – Misiunea „Apollo 17” a fost a șasea și ultima misiune Apollo care a ajuns pe satelitul natural al Pământului.

1994 – În această dată a avut loc intrarea soldaților ruși pe teritoriul republicii separatiste Cecenia. Potrivit datelor oficiale, în urma conflictului au murit aproximativ 100.000 de persoane, dintre care aproximativ 80% din rândul populației civile.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot