Ce s-a întâmplat azi, 1 octombrie?

01.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 1 octombrie?

Ziua de 1 octombrie este cea de-a 274-a zi a calendarului gregorian și a 275-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 91 de zile.

Într-o zi de 1 octombrie, în anul 1908, a fost pus în vânzare automobilul popular „Model T”, produs de Henry Ford la „Ford Motor Company”. Modelul produs între anii 1908 și 1927  a fost poreclit „Tin Lizzy” (n.n. – Lizzy de tinichea) și avea un preț de 850 de dolari.

Realizat din oțel vanadiu, mult mai puternic decât orice alt oțel disponibil la momentul respectiv, Model T avea suspensie triplă, un motor în patru cilindri de 20 de cai-putere și putea atinge o viteză de 40 km/h.

Interesant este faptul că toate automobilele Model T au fost vopsite în negru deoarece vopseaua de această culoare se usca cel mai rapid.

Ce s-a întâmplat azi, 1 octombrie?

1850 Se instituie un teritoriu vamal unic al Imperiului Habsburgic prin care sunt desființate barierele vamale interne, fapt care va deschide largi posibilități pătrunderii capitalului austriac în Transilvania.

1855 Apare la Iași jurnalul unionist „Steaua Dunării” sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

1869 Oficiul Poştal din Austria emite primele cărţi poştale din lume.

1875 Scriitorul român Ion Creangă (n. 1 martie 1837 – d. 31 decembrie 1889) își face debutul în revista „Convorbiri literare” cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Este considerat unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

1882 Inginerul H. Ilade inaugurează în Bucureşti prima „fabrică de curenţi electrici” din România, instalată pe Calea Victoriei. O lună mai târziu funcţiona cea de–a doua uzină, la Gara de Nord. Uzina din centru deservea Palatul Regal şi Teatrul Naţional.

1914 Turcia închide strâmtoarea Dardanele.

1924 Biserica Ortodoxă Română adoptă Calendarul Gregorian. În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu. Astfel, în Vechiul Regat, data de 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie 1919.

1946 Principalii criminali de război naziști sunt condamnate la moarte în urma procesului de la Nurnberg. Tribunalul Militar Internațional i-a găsit pe cei 12 ofițeri cu rang înalt din armata nazistă vinovați de uciderea a sute de mii de persoane.

1957 La Viena sunt deschise lucrările primei Conferinţe generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, în cadrul căreia România a fost aleasă printre cei zece membri ai Consiliului guvernatorilor.

1966 Consiliul de Stat al R. S. Romania emite Decretul 770 (completat prin Legea nr. 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

1971 Este inaugurat în Orlando (Florida) parcul de distracții „Disney World”, devenit peste ani un adevărat simbol al Statelor Unite ale Americii. Celelalte parcuri tematice Walt Disney au fost construite la Anaheim – „Disneyland” (inaugurat la 17 iulie 1955), la Tokyo – „Disneyland” (15.04.1983) și la Paris – „Disneyland” (12.04.1992).

1975 Muhammad Ali își apără titlul mondial la box categoria grea împotrivă lui Joe Frazier, în Quezon City, prin knock-out tehnic.

1979 SUA cedează statului Panama suveranitatea asupra canalului Panama.

1988 Sovietul Suprem al URSS îl desemnează pe Mihail Gorbaciov președinte al statului.

1989 Danemarca introduce în premieră mondială conceptul juridic de „uniune civilă” pentru persoanele de acelaşi sex, numit „parteneriat înregistrat”.

1992 Starul muzicii Michael Jackson susţine un mega-concert în România în cadrul turneului mondial „Dangerous”. Show-ul organizat pe Stadionul Naţional a fost considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera pop-starului american.

2002 Este înfiinţat Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic. Valoarea totală a proiectului a fost de 5,2 milioane de dolari şi s-a derulat pe o perioadă de cinci ani.

2004 Poşta Română inaugurează Muzeul Naţional Filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României. Muzeul ocupă o suprafaţă de peste 600 mp, cuprinde trei săli de expunere, oferind iubitorilor de filatelie şi tuturor pasionaţilor de cultură piese din tezaurul Poştei Române.

2005 Pugilista Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) devine prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, după titlul cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk (Rusia).

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot