Ce s-a întâmplat azi, 1 octombrie?

01.10.2021
Ce s-a întâmplat azi, 1 octombrie?

Ziua de 1 octombrie este cea de-a 274-a zi a calendarului gregorian și a 275-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 91 de zile.

Într-o zi de 1 octombrie, în anul 1908, a fost pus în vânzare automobilul popular „Model T”, produs de Henry Ford la „Ford Motor Company”. Modelul produs între anii 1908 și 1927  a fost poreclit „Tin Lizzy” (n.n. – Lizzy de tinichea) și avea un preț de 850 de dolari.

Realizat din oțel vanadiu, mult mai puternic decât orice alt oțel disponibil la momentul respectiv, Model T avea suspensie triplă, un motor în patru cilindri de 20 de cai-putere și putea atinge o viteză de 40 km/h.

Interesant este faptul că toate automobilele Model T au fost vopsite în negru deoarece vopseaua de această culoare se usca cel mai rapid.

Ce s-a întâmplat azi, 1 octombrie?

1850 Se instituie un teritoriu vamal unic al Imperiului Habsburgic prin care sunt desființate barierele vamale interne, fapt care va deschide largi posibilități pătrunderii capitalului austriac în Transilvania.

1855 Apare la Iași jurnalul unionist „Steaua Dunării” sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu.

1869 Oficiul Poştal din Austria emite primele cărţi poştale din lume.

1875 Scriitorul român Ion Creangă (n. 1 martie 1837 – d. 31 decembrie 1889) își face debutul în revista „Convorbiri literare” cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Este considerat unul dintre clasicii literaturii române, mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

1882 Inginerul H. Ilade inaugurează în Bucureşti prima „fabrică de curenţi electrici” din România, instalată pe Calea Victoriei. O lună mai târziu funcţiona cea de–a doua uzină, la Gara de Nord. Uzina din centru deservea Palatul Regal şi Teatrul Naţional.

1914 Turcia închide strâmtoarea Dardanele.

1924 Biserica Ortodoxă Română adoptă Calendarul Gregorian. În Regatul României calendarul pe stil nou a fost introdus în anul 1919 de guvernul condus de Ion I. C. Brătianu. Astfel, în Vechiul Regat, data de 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie 1919.

1946 Principalii criminali de război naziști sunt condamnate la moarte în urma procesului de la Nurnberg. Tribunalul Militar Internațional i-a găsit pe cei 12 ofițeri cu rang înalt din armata nazistă vinovați de uciderea a sute de mii de persoane.

1957 La Viena sunt deschise lucrările primei Conferinţe generale a Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică, în cadrul căreia România a fost aleasă printre cei zece membri ai Consiliului guvernatorilor.

1966 Consiliul de Stat al R. S. Romania emite Decretul 770 (completat prin Legea nr. 6/1973), iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii (avortul), măsură abuzivă care a determinat numeroase decese şi înrăutăţirea sănătăţii femeilor ca urmare a unor intervenţii avortive în condiţii de clandestinitate.

1971 Este inaugurat în Orlando (Florida) parcul de distracții „Disney World”, devenit peste ani un adevărat simbol al Statelor Unite ale Americii. Celelalte parcuri tematice Walt Disney au fost construite la Anaheim – „Disneyland” (inaugurat la 17 iulie 1955), la Tokyo – „Disneyland” (15.04.1983) și la Paris – „Disneyland” (12.04.1992).

1975 Muhammad Ali își apără titlul mondial la box categoria grea împotrivă lui Joe Frazier, în Quezon City, prin knock-out tehnic.

1979 SUA cedează statului Panama suveranitatea asupra canalului Panama.

1988 Sovietul Suprem al URSS îl desemnează pe Mihail Gorbaciov președinte al statului.

1989 Danemarca introduce în premieră mondială conceptul juridic de „uniune civilă” pentru persoanele de acelaşi sex, numit „parteneriat înregistrat”.

1992 Starul muzicii Michael Jackson susţine un mega-concert în România în cadrul turneului mondial „Dangerous”. Show-ul organizat pe Stadionul Naţional a fost considerat a fi unul dintre cele mai bune din cariera pop-starului american.

2002 Este înfiinţat Centrul Naţional pentru Reducerea Riscului Seismic. Valoarea totală a proiectului a fost de 5,2 milioane de dolari şi s-a derulat pe o perioadă de cinci ani.

2004 Poşta Română inaugurează Muzeul Naţional Filatelic, situat în incinta Muzeului Naţional de Istorie a României. Muzeul ocupă o suprafaţă de peste 600 mp, cuprinde trei săli de expunere, oferind iubitorilor de filatelie şi tuturor pasionaţilor de cultură piese din tezaurul Poştei Române.

2005 Pugilista Mihaela Cijevschi (cat. 54 kg) devine prima campioană mondială din istoria boxului feminin românesc, după titlul cucerit la Campionatele Mondiale de la Podolsk (Rusia).

Foto: Wikipedia.org 

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising