Care este cel mai mare stadion din lume? Câți oameni încap în stadion?

26.02.2021
Care este cel mai mare stadion din lume? Câți oameni încap în stadion?

Din cele mai vechi timpuri, oamenii s-au adunat pe stadioane mari pentru a urmări diverse evenimente sportive. Astăzi, fanii urmăresc adunări de tot felul live pe stadioane care sunt suficient de mari pentru a se potrivi cu mulțimi de peste 100.000 de persoane.

Multe dintre aceste stadioane au tabele de scor uluitoare, de ultimă generație, ecrane de vizionare și loje private. Dar, în cele din urmă, atracțiile principale sunt sporturile practicate pe aceste stadioane.

Care este cel mai mare stadion din lume?

Stadionul național din Phenian, Coreea de Nord, Rungrado May Day, a fost construit ca răspuns la Stadionul Olimpic din Seul ca parte a rivalității dintre cele două țări. Construcția a durat doi ani jumătate, nu mult timp pentru amploarea imensă a edificiului.

La deschidere, capacitatea sa a fost stabilită la 150.000, cea mai mare din lume. Inaugurarea a avut loc pe data de 1 mai 1989, înaintea celui de-al 13-lea Festival Mondial al Tinerilor și Studenților din Coreea de Nord.

Stadionul din Phenian

Cel mai spectaculos element al stadionului este acoperișul său. În cazul în care datele oficiale sunt corecte, acesta acoperă 94.000 mp, ceea ce este dublu față de cel înregistrat anterior pe stadionul King Fahd din Riyadh. 11.000 de bare de oțel susțin foile exterioare, formând 16 segmente în formă de petală. Se întind pe 60 de metri în interiorul stadionului și pe 40 de metri în exterior. Întreaga structură are o înălțime de 60 m.

Prin formă, seamănă cu o parașută și – într-o altă conotație simbolică – cu o floare de magnolie. Acoperișul unic a fost remarcat și a primit premiul I în cadrul Expoziției Internaționale a Invențiilor din 1988 din Geneva.

Cu o suprafață totală de peste 200.000 mp, stadionul oferă numeroase facilități, inclusiv piste de alergare, piscine și săli interioare, unde sportivii se pregătesc în timpul anului.

Datorită amplorii sale, stadionul stadionului a cunoscut multe evenimente extraordinare, stabilind recordul de participare la lupte la 190.000 de spectatori în 1995. Deși, în mod ironic, nu este folosit pentru evenimentele mari de fotbal și atletic, așa cum ar trebui, el găzduiește, de asemenea, anual Festivalul Arirang. De asemenea, a văzut execuția publică a unor generali care complotau împotriva dictatorului Kim Jong Il în 1992.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot