Ce s-a întâmplat azi, 29 septembrie?

29.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 29 septembrie?

Ziua de 29 septembrie este cea de-a 272-a zi a calendarului gregorian și a 273-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 93 de zile.

În această zi, în anul 1910, se năștea, la Vața de Sus, comitatul Hunedoara (Austro-Ungaria), părintele ieromonah și teologul român Arsenie Boca.

Acesta a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop. Datorită personalității sale, aici veneau mii și mii de credincioși, motiv pentru care a fost hărțuit de fosta Securitate.

Arsenie Boca este considerat de către unii dintre ucenicii săi ca cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se perindă anual mii și mii de pelerini.

Ce s-a întâmplat azi, 29 septembrie?

1885 La Blackpool (Anglia) se dă în folosință una dintre primele linii de tramvai electric din lume.

1911 Italia declară război Imperiului Otoman, după expirarea ultimatumului privind predarea orașului Tripoli din Libia.

1913 Se stinge din viaţă inginerul Rudolf Christian Karl Diesel, inventatorul motorului ce îi poartă în prezent numele și care a fost brevetat în 1892 (n.18 martie 1858).

1918 Este adoptată declaraţia redactată de Vasile Goldiş, privind hotărîrea naţiunii române din Transilvania, de a se aşeza „printre naţiunile libere“. Comitetul Executiv al Partidului Naţional Român, întrunit la Oradea, adoptă în unanimitate declaraţia redactată de Goldiş. Se constituie un „Comitet de acţiune“, cu sediul la Arad, avându-l în frunte pe același Vasile Goldiş.

1938 Se semnează Acordul de la München prin care Franţa, Marea Britanie şi Italia recunosc cedarea regiunilor locuite de germanii sudeți din Cehia către Germania hitleristă, și a celor locuite de polonezii din Cehia (regiunea Cieszyn) către Polonia.

1954 Douăsprezece țări semnează un acord privind înființarea Consiliului European pentru Cercetare Nucleară, care a devenit cel mai mare laborator de fizica particulelor din lume.

1971 Este dezvelită satuia în bronz a lui George Enescu (operă a sculptorului Ion Jalea) în faţa Operei Române din Bucureşti.

1998 Este descoperit, la Mănăstirea „Petru Vodă”, trupul Părintelui Ilie Lăcătuşu (n. 6.12.1909-m. 22.07.1983), în condiţiile corespunzătoare sfintelor moaşte: „nestricăcios și frumos mirositor”. Câteva luni mai târziu, la Televiziunea Română este difuzat filmul „Semne”, realizat de regizorul Cornel Ciomâzgă, în care era relatată această descoperire.

2018 Este stabilit, la Alba Iulia, un nou record mondial „GuinnessBook”: cea mai mare hartă a unei ţări formate din oameni (4.807 persoane). În interiorul acesteia a fost evidenţiat, suplimentar, şi numărul 100, având în vedere că în acel an se împlinea un secol de la Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

Foto: Wikipedia.org 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot