Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?

27.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?

Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile.

În această zi, în anul 1952, s-a născut Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român. A fost membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic și preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Pe 14 mai 1981, la vârsta de doar 29 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul român care a zburat în spațiul cosmic la bordul navetei Soyouz-40. Naveta a fost lansată de la cosmodromul „Baikonur”, iar din echipaj mai făcea parte și cosmonautul rus Leonid Popov.

Cei doi au rămas pe stația Salyut-6 aproape o săptămână unde au realizat experimente științifice legate de câmpul magnetic al Pământului. Durata zborului în spațiu a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde.

Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?

1825 Este dat în exploatare primul tren de persoane în Anglia, între orașele Stokton și Darlington. Inginerul britanic Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.

1874 România semnează la Berna, ca membru fondator, Tratatul privind înfiinţarea Uniunii Poştale Generale (din 1878, Uniunea Poştală Universală), prin care ţările semnatare formau un singur teritoriu poştal pentru schimbul reciproc al corespondenţelor şi obiectelor între birourile lor de poştă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875 (27.09/9.10).

1896 Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei inaugurează, la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria), canalul navigabil de la „Porțile de Fier”.

1905 Albert Einstein publică în revista științifică „Annalen der Physik”, studiul intitulat „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?”. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra ecuație E = mc2.

1910 Aurel Vlaicu parcurge traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

1940 Este încheiat, la Berlin, „Pactul Tripartit” între Germania, Italia şi Japonia prin care cele trei ţări îşi promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei „noii ordini mondiale”.

1964 Se încheie ancheta în cazul asasinării președintelui american J.F. Kennedy, care a stabilit că Lee Harvey Oswald a acționat singur. J. F. Kennedy a fost împușcat mortal la 22 noiembrie 1963, în Dallas (Texas).

1991 Se naște Simona Halep, cea care avea să devină numărul 1 mondial în tenisul feminin în două rânduri între anii 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea într-un clasament „all-time”.

De-a lungul carierei a câștigat două titluri de Grand Slam – Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019) – și 19 turnee WTA .

1996 Conflictul din Afganistan – Talibanii cuceresc orașul Kabul, îl execută pe preşedintele Najibullah şi instaurează un „sistem islamic complet”. Închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice.

2001 Guvernul României adoptă Planul Naţional de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002. În urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord Atlantică, iar în 2004 a devenit membră a NATO.

2002 Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei, devine al 191-lea membru al ONU, după ce şi-a declarat independenţa față de Indonezia la 20 mai 2001.

Foto: Wikipedia.org 

AZI ÎN ISTORIE
14 august este cea de-a 226-a zi a calendarului gregorian și a 227-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot