Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?

27.09.2021
Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?

Ziua de 27 septembrie este cea de-a 270-a zi a calendarului gregorian și a 271-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 95 de zile.

În această zi, în anul 1952, s-a născut Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român. A fost membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic și preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

Pe 14 mai 1981, la vârsta de doar 29 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul român care a zburat în spațiul cosmic la bordul navetei Soyouz-40. Naveta a fost lansată de la cosmodromul „Baikonur”, iar din echipaj mai făcea parte și cosmonautul rus Leonid Popov.

Cei doi au rămas pe stația Salyut-6 aproape o săptămână unde au realizat experimente științifice legate de câmpul magnetic al Pământului. Durata zborului în spațiu a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute și 52 de secunde.

Ce s-a întâmplat azi, 27 septembrie?

1825 Este dat în exploatare primul tren de persoane în Anglia, între orașele Stokton și Darlington. Inginerul britanic Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.

1874 România semnează la Berna, ca membru fondator, Tratatul privind înfiinţarea Uniunii Poştale Generale (din 1878, Uniunea Poştală Universală), prin care ţările semnatare formau un singur teritoriu poştal pentru schimbul reciproc al corespondenţelor şi obiectelor între birourile lor de poştă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875 (27.09/9.10).

1896 Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României și Alexandru I al Serbiei inaugurează, la Orșova (pe atunci în Austro-Ungaria), canalul navigabil de la „Porțile de Fier”.

1905 Albert Einstein publică în revista științifică „Annalen der Physik”, studiul intitulat „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?”. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra ecuație E = mc2.

1910 Aurel Vlaicu parcurge traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

1940 Este încheiat, la Berlin, „Pactul Tripartit” între Germania, Italia şi Japonia prin care cele trei ţări îşi promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei „noii ordini mondiale”.

1964 Se încheie ancheta în cazul asasinării președintelui american J.F. Kennedy, care a stabilit că Lee Harvey Oswald a acționat singur. J. F. Kennedy a fost împușcat mortal la 22 noiembrie 1963, în Dallas (Texas).

1991 Se naște Simona Halep, cea care avea să devină numărul 1 mondial în tenisul feminin în două rânduri între anii 2017 și 2019. A ocupat această poziție timp de 64 de săptămâni, fiind din acest punct de vedere a zecea într-un clasament „all-time”.

De-a lungul carierei a câștigat două titluri de Grand Slam – Roland Garros (2018) și Wimbledon (2019) – și 19 turnee WTA .

1996 Conflictul din Afganistan – Talibanii cuceresc orașul Kabul, îl execută pe preşedintele Najibullah şi instaurează un „sistem islamic complet”. Închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice.

2001 Guvernul României adoptă Planul Naţional de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002. În urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord Atlantică, iar în 2004 a devenit membră a NATO.

2002 Timorul de Est, stat în sud-estul Asiei, devine al 191-lea membru al ONU, după ce şi-a declarat independenţa față de Indonezia la 20 mai 2001.

Foto: Wikipedia.org 

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 12 noiembrie este cea de 316-a zi a calendarului gregorian și a 317-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 49 de zile. Michelle Obama a ținut mereu un nivel...
Cele mai noi articole
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
De unde vine expresia „a tăia frunză la câini”?
Cuvântul este cel mai important lucru inventat, fiindcă el poate da semnificație unei acțiuni. Limbajul ne ajută să ne definim și să exprimăm o idee care poate fi pusă sau nu în practică.... citește tot
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică supremă. Tu ce culoare vezi rochia asta?
Iluzia optică stimulează zona optică cerebrală și afectează percepția. Drept urmare, realitatea este înțeleasă greșit, fiind estimat altceva decât ceea ce este. De-a lungul timpului, au... citește tot
De ce 666 este numărul Diavolului?
De ce 666 este numărul Diavolului?
Diavolul este considerat sursa tuturor relelor din lume și este văzut de toți creștinii ca opusul lui Dumnezeu. Cu toate acestea, sunt persoane care îl venerează pe Satan și încearcă să îl... citește tot