Ce români au fost beatificați și sunt sfinți?

07.09.2022
Ce români au fost beatificați și sunt sfinți?

Biserica Catolică, aflată sub autoritatea papei, cuprinde totalitatea credincioșilor uniți prin crezul apostolic și sfintele taine. Bazilica Sfântul Petru din Roma este considerată centrul catolicismului, fiind de altfel cea mai mare biserică creștină din lume.

Ce reprezintă beatificarea?

Beatificarea reprezintă o fază în procesul de canonizare. Practic este o recunoaștere a sfințeniei unei persoane de către Biserica Catolică. Potrivit Wikipedia.org, beatificarea se desfășoară după prima fază, a Decretului asupra virtuțiilor, când prin intercesiunea Venerabilului s-a înfăptuit o minune. Cu alte cuvinte, cineva cere un ajutor într-o necesitate și Venerabilul „răspunde”, venind în ajutor cu o intervenție neexplicabilă omenește și extraordinară.

Ce români au fost beatificați de Biserica Catolică?

Biserica Catolică este o instituție religioasă foarte atentă cu slujitorii ei. De-a lungul timpului, aceasta a analizat foarte atent cazurile de beatificare și foarte puține persoane au fost canonizate. Printre aceste persoane se numără și câțiva concetăţeni de-ai noştri. Primul român beatificat a fost Fericitul Ieremia Valahul (1625, Napoli) și Fericita Veronica Antal (1958, Hălăucești). Papa Ioan Paul al II-lea a susținut un discurs istoric la beatificarea primului român, Fericitul Ieremia Valahul.

Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă. Ieremia Valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor. El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor, arătând, cu exemplul său, drumul principal, adică dragostea activă pentru fraţi, a afirmat Papa Ioan Paul al II-lea în limba română, potrivit vaticannews.va.

Fostul Suveran Pontif a continuat discursul în limba italiană susținând că: noii Fericiţi s-au lăsat învăţaţi de Biserică, pe care au iubit-o şi urmat-o cu mare docilitate, şi au ajuns astfel la acea culme de desăvârşire şi sfinţenie spre care Biserica nu încetează să arate şi să călăuzească sufletele. (Ioan Paul al II-lea, omilia Sfintei Liturghii din 30 octombrie 1983, bazilica Sfântul Petru).

Pe data de 8 ianuarie 2019 o comisie formată din nouă teologi ai Bisericii Catolice a dat un vot afirmativ pentru beatificarea altor șapte români. Ulterior, o altă comisie formată din cardinali și episcopi au analizat dosarele cetățenilor noștri, susținând că merită să fie beatificați pentru faptele lor din timpul vieții. Cei șapte episcopi greco-catolice din România beatificați sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Aceștia au murit între anii 1950-1970, fiind persecutați pentru credința lor de către comuniști. Cazurile acestora au fost studiate timp de 10 ani, începând cu anul 1994. Pe data de 19 martie 2019, la Blaj, Papa Francisc i-a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolice din țara noastră.

Potrivit datelor oficiale, în România, peste 86% sunt de confesiune ortodoxă și doar 4,6% romano-catolici, iar mai puţin de un procent greco-catolici. Trebuie precizat că religia creștină are cei mai mulți adepți din lume, peste 2,4 miliarde de credincioși.

Foto: onlinecheapbest.ru

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă contra francezilor!
Trei motive pentru care românii au „măturat pe jos” cu nemții la Mărăști, Mărăștești și Oituz. Nemții credeau că luptă ...
Unele dintre cele mai de succes victorii românești pe câmpul de luptă au avut loc în timpul Primului Război Mondial. Unele dintre momentele remarcabile rămân bătălile de la Mărăști,... citește tot
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Șapte motive pentru care Teambuilding este un film slab
Filmul Teambuilding a fost lansat recent pe Netflix și, potrivit platformei cinematografice, a fost vizionat intens de români. Surprinzător sau nu creația artistică nu a avut același succes în... citește tot
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Cum s-au înțeles cei doi Papi de la Vatican?
Papa este liderul suprem de la Vatican. Încă de la fondare, papii sunt aleși prin vot cleric, iar mandatul lor este pe viață. Cu toate acestea, o situație nemaivăzută de peste 600 de ani a... citește tot