Ce români au fost beatificați și sunt sfinți?

07.09.2022
Ce români au fost beatificați și sunt sfinți?

Biserica Catolică, aflată sub autoritatea papei, cuprinde totalitatea credincioșilor uniți prin crezul apostolic și sfintele taine. Bazilica Sfântul Petru din Roma este considerată centrul catolicismului, fiind de altfel cea mai mare biserică creștină din lume.

Ce reprezintă beatificarea?

Beatificarea reprezintă o fază în procesul de canonizare. Practic este o recunoaștere a sfințeniei unei persoane de către Biserica Catolică. Potrivit Wikipedia.org, beatificarea se desfășoară după prima fază, a Decretului asupra virtuțiilor, când prin intercesiunea Venerabilului s-a înfăptuit o minune. Cu alte cuvinte, cineva cere un ajutor într-o necesitate și Venerabilul „răspunde”, venind în ajutor cu o intervenție neexplicabilă omenește și extraordinară.

Ce români au fost beatificați de Biserica Catolică?

Biserica Catolică este o instituție religioasă foarte atentă cu slujitorii ei. De-a lungul timpului, aceasta a analizat foarte atent cazurile de beatificare și foarte puține persoane au fost canonizate. Printre aceste persoane se numără și câțiva concetăţeni de-ai noştri. Primul român beatificat a fost Fericitul Ieremia Valahul (1625, Napoli) și Fericita Veronica Antal (1958, Hălăucești). Papa Ioan Paul al II-lea a susținut un discurs istoric la beatificarea primului român, Fericitul Ieremia Valahul.

Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că aţi cerut să fie aşezată în candelabru această făclie aprinsă. Voi aţi descoperit mesajul său şi v-aţi unit în jurul persoanei lui, care sintetizează şi exprimă tradiţia voastră creştină şi aspiraţiile voastre, istoria voastră bimilenară, aşa de bogată, cu atâtea valori de credinţă. Ieremia Valahul este primul român care se ridică oficial la gloria altarelor. El, care în viaţa sa a realizat o sinteză armonioasă între patria naturală şi cea adoptivă, să contribuie, acum proclamat fericit, la promovarea păcii între naţiuni şi la unitatea creştinilor, arătând, cu exemplul său, drumul principal, adică dragostea activă pentru fraţi, a afirmat Papa Ioan Paul al II-lea în limba română, potrivit vaticannews.va.

Fostul Suveran Pontif a continuat discursul în limba italiană susținând că: noii Fericiţi s-au lăsat învăţaţi de Biserică, pe care au iubit-o şi urmat-o cu mare docilitate, şi au ajuns astfel la acea culme de desăvârşire şi sfinţenie spre care Biserica nu încetează să arate şi să călăuzească sufletele. (Ioan Paul al II-lea, omilia Sfintei Liturghii din 30 octombrie 1983, bazilica Sfântul Petru).

Pe data de 8 ianuarie 2019 o comisie formată din nouă teologi ai Bisericii Catolice a dat un vot afirmativ pentru beatificarea altor șapte români. Ulterior, o altă comisie formată din cardinali și episcopi au analizat dosarele cetățenilor noștri, susținând că merită să fie beatificați pentru faptele lor din timpul vieții. Cei șapte episcopi greco-catolice din România beatificați sunt: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Aceștia au murit între anii 1950-1970, fiind persecutați pentru credința lor de către comuniști. Cazurile acestora au fost studiate timp de 10 ani, începând cu anul 1994. Pe data de 19 martie 2019, la Blaj, Papa Francisc i-a beatificat pe cei șapte episcopi greco-catolice din țara noastră.

Potrivit datelor oficiale, în România, peste 86% sunt de confesiune ortodoxă și doar 4,6% romano-catolici, iar mai puţin de un procent greco-catolici. Trebuie precizat că religia creștină are cei mai mulți adepți din lume, peste 2,4 miliarde de credincioși.

Foto: onlinecheapbest.ru

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot