Ce români cunoscuți au făcut parte din masonerie?

01.09.2023
Ce români cunoscuți au făcut parte din masonerie?

Masoneria este una dintre cele mai secretoase mișcări revoluționare care a activat în lumea întreagă. Cei care fac parte din acest grup se numesc masoni, sunt considerați elitiști și de regulă au un aport important în societate în diverse domenii. Ce români au făcut parte din masonerie?

Ce români au fost în masonerie?

Francmasoneria a fost și este un ordin în care membrii sunt înfrățiți și au idei comune, spirituale și sociale. Aceștia depun la începutul inițierii un jurământ pe una dintre cărțile sfinte ale marilor religii, Biblia, Coranul și altele.

Organizațiile masonice sunt prezente majoritatea țărilor și sunt distribuite în caste, precum „Mari Loje” sau „Mare Orient”. De cele mai multe ori sunt formate din 7-50 de persoane, poate și mai multe. Din punct de vedere istoric, nu se știe exact când au început să funcționeze. Există mai multe legende care îi leagă de Egiptul Antic, dar și de Cavalerii Templieri.

Una dintre ele plasează formarea francmasoneriei în epoca Turnului Babel și cea a construirii Templului din Ierusalim de către regele Solomon, despre care se pomenește în Biblie.

Grupul este prezent și în România, încă din 1880. Există mai multe obediențe masonice, iar cele mai cunoscute sunt:

În anul 2009, erau înregistrați peste 7.500 de masoni în țara noastră, dintre care aproximativ 7.000 făceau parte din cea mai importantă lojă. Informațiile acestora sunt secrete, chiar dacă mici informații au mai fost scurse în presă. Grupurile își inițiază membrii în cunoașterea mai profundă a simbolicii și istoriei masoneriei.

De-a lungul istoriei, mai multe figuri importante ale țării au făcut parte din acest grup elitist, iar cei mai cunoscuți sunt:

Vasile Alecsandri

Cum devii mason?

Foarte multe informații circulă în mediul online despre masonerie, dar în foarte puține poți să ai încredere. Misterul din spatele poveștilor face lumea să fie nerăbdătoare și chiar foarte curioasă când aud numele organizației.

Mulți vor să se înscrie, puțini au acces, iar cei care se află acolo sunt privilegiați.

În România există mai multe modalități printre care poți deveni mason. Cel mai ușor este acela de a completa o cerere de admitere și să aștepți să te contacteze o persoană din interior. Singura cerință este următoarea:

„Cerința esențială pentru a  putea fi admis este credința în nemurirea sufletului și în Divinitate, denumită generic Marele Arhitect al Universului.”

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot