Ce obsesie ciudată avea Nicolae Ceaușescu? La ordinul lui s-au oprit lucrările

25.01.2023
Ce obsesie ciudată avea Nicolae Ceaușescu? La ordinul lui s-au oprit lucrările

Nicolae Ceaușescu a fost un personaj care și-a pus amprenta puternic pe istoria României. Mulți apropiați de-ai dictatorului susțin că fostul lider comunist era înnebunit după control și toți cei din preajma sa erau nevoiț să se supună dorințelor sale. Ba mai mult, acesta avea și o obsesie la care nu a renunțat niciodată.

Construcția metroului din cartierul Drumul Taberei, din București, a fost oprită la ordinul fostului președinte al României. Acesta s-a opus cu vehemență ca acest mijloc de transport în comun să nu fie realizat în această parte a Capitalei. Motivul era unul simplu, Nicolae Ceaușescu considera că acolo trăiau burghezii.

Metroul din Drumul Taberei, interzis de Nicolae Ceaușescu

La Comitetul Central al PCR, din luna februarie a anului 1975, s-a luat decizia construirii liniei de metrou din Drumul Taberei. Proiectul inițial prevedea ca Bucureștiul să fie traversat de două linii mari de metrou, de la nord la sud și de la est la vest. Cu toate acestea, Nicolae Ceaușescu nu a fost de acord cu planul, fiind obsedat ca în Drumul Taberei să nu fie realizată linia subterană de cale ferată.

Metroul trebuia făcut din Drumul Taberei până în Balta Albă, dar pentru că Ceauşescu l-a negat pe Gheorghiu Dej – a băgat metroul în Militari. În Drumul Taberei, zicea el că trăiau burghejii, pentru că era făcut pe vremea lui Gheorghiu Dej. Dar Drumul Taberei era primul cartier aglomerat al Bucureştiului. Militari nici nu era construit la vremea aia. Era o lozincă, un orgoliu al lui Ceauşescu, şi prostia noastră de a-l face pe el marele arhitect, primul om al ţării, a povestit Victor Chiriac, inginerul care a proiectat și stația Eroilor, potrivit evz.ro.

Ba mai mult, inginerii i-au explicat lui Nicolae Ceaușescu că fiecare stație de metrou are nevoie de scări rulante, însă acesta nu a fost de acord susținând că românii sunt prea grași și trebuie să facă mișcare și să slăbească.

După ani de suferință, magistrala de metrou din Drumul Taberei a fost deschisă în anul 2020, fiind finalizată cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană. Linia de metrou are 10 staţii: Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot