Ce nu trebuie să îi spui copilului niciodată atunci când plânge?

31.08.2023
Ce nu trebuie să îi spui copilului niciodată atunci când plânge?

A fi părinte nu este un lucru ușor. Cei mai mulți oameni ar face orice pentru micuțul lor ca să îl știe liniștit și fericit. Copilul însă nu poate fi ferit întotdeauna de lumea reală și greutățile din viața de zi cu zi, astfel că există momente când acesta se pune pe plâns. În acea clipă părintele trebuie să știe cum să abordeze situația pentru a-l liniști pe micuț.

Specialiștii în comportamentul uman susțin că atunci când un copil mic plânge există o oportunitate pentru părinte de a se apropia de el, învățându-l cum să-și gestioneze emoțiile. Cei mai mulți părinți aleg să folosească clișee, precum „băieții nu plâng” sau „ești copil mare” și de foarte multe ori nu funcționează în direcția dorită.

Ba mai mult, în unele cazuri i se spune micuțului să nu mai plângă, blocându-i astfel emoțiile, iar dacă se mai și țipă la el lucrurile se agravează și mai mult.

Ce să nu îi spui copilului atunci când plânge?

Psihologii spun că atunci când un copil plânge el încearcă, de fapt, să atragă atenția părinților sau are nevoie de ajutor. Se spune că mama și tatăl copilului sunt setați cerebral să răspundă imediat la plânsul micuțului.

Studiile au arătat că atunci când un copil plânge el încearcă să transmită, de multe ori, și o anumită stare emoțională nu numai o nevoie materială. Astfel că, este indicat ca micuțul să plângă pentru a-și exterioriza emoțiile.

Potrivit psihologilor, este contraindicat să-i spui copilului „Nu mai plânge”. Uneori, o astfel de replică poate avea ca efect un plâns și mai zgomotos din partea lui. Iar dacă face o criză de plâns în public, lucrurile se complică și mai mult. Atunci încercăm chiar mai mult să-l liniștim pe cel mic dar, fără să ne dăm seama, îi transmitem copilului o viziune asupra vieții: „Nu trebuie să-i lași pe ceilalți să-ți vadă emoțiile, nu trebuie să le împărtășești cu ei.” Astfel, ei sunt învățați de mici că trebui să-și ascundă sentimentele în fața celorlalți, potrivit qbebe.ro.

Ce să îi spui unui copil atunci când plânge?

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot