Când să spui „Te iubesc” într-o relație? Există un moment potrivit?

25.11.2020
Când să spui „Te iubesc” într-o relație? Există un moment potrivit?

Să auzi partenerul spunând „Te iubesc” pentru prima dată este considerat a fi unul dintre punctele culminante ale unei relații romantice. Cu toate acestea, oamenii sunt adesea nesiguri cu privire la momentul în care își declară dragostea și nu știu dacă trebuie să fie primii care să facă acest lucru sau dacă să aștepte „mutarea” celuilalt. Există oare cel mai bun moment pentru a declara dragostea? Timpul face vreo diferență?

Când să spunem „Te iubesc” într-o relație?

Iubirea romantică exprimă atitudinile noastre autentice. Declararea iubirii noastre partenerului este extrem de valoroasă pentru comunicare și dezvoltare personală. Cu toate acestea, o astfel de divulgare ne poate face mai vulnerabili și îl poate pune pe partener într-o situație incomodă, mai ales dacă atitudinea sa este diferită de a noastră.

Există diverse sfaturi importante în acest sens atunci când ar putea fi momentul să spunem „Te iubesc”, cum ar fi după mai multe întâlniri sau după două luni. De asemenea, important este să nu o spunem atunci când suntem foarte emoționali și nu putem gândi rațional sau când vrem să recompensăm partenerul pentru ceva.

Aceste exemple subliniază importanța sincronizării. Cu toate acestea, este mai importantă sincronizarea decât onestitatea? Un sfat mai plauzibil presupune că nu există o formulă precisă pentru când să spunem „Te iubesc” și că ar trebui să o spunem ori de câte ori o simțim, fără a face prea multe calcule despre sincronizare.

Când știm că este timpul să ne dezvăluim sentimentele?

Ceea ce este important în dragostea pe termen lung nu este momentul, care se referă la un punct temporal specific, ci timpul. Timpul are o referință mai largă, incluzând durata, frecvența și dezvoltarea. În consecință, câteva greșeli aparente de-a lungul relației, care decurg dintr-un moment nepotrivit nu vor schimba o imagine romantică întreagă.

Poate chiar spori încrederea și onestitatea dintre iubiți. Deoarece dragostea profundă are nevoie de timp pentru a se dezvolta, nu este rezonabil să spui „Te iubesc” după ce am fost împreună doar pentru o scurtă perioadă. Asta poate indica faptul că nu sunteți serios cu privire la ceea ce este, de fapt, o problemă serioasă.

Cu toate acestea, întrucât dragostea la prima vedere poate apărea, putem spune „te iubesc” după un timp scurt dacă exprimăm doar ceea ce simțim în acel moment. Putem adăuga, dacă este într-adevăr cazul, că relația are un mare potențial pentru a deveni ceva serios.

În dragostea profundă, cel mai mult contează activitățile, mai degrabă decât cuvintele. Pot exista numeroase motive pentru care să nu spunem „Te iubesc” care nu sunt neapărat din cauza lipsei de dragoste. Au fost situații când un bărbat și-a întrebat soția dacă îl iubește, iar aceasta surprinsă îl întreabă dacă este supărat sau obosit. „Du-te înăuntru, du-te și culcă-te! Poate ai o indigestie”.

Când acesta insistă să i se răspundă, soția îi poate spune: „De 25 de ani, ți-am spălat hainele, ți-am gătit mesele, ți-am curățat casa, ți-am dat copii. După 25 de ani, de ce vorbim despre dragoste chiar acum?” Insistând, ea îi poate spune în cele din urmă: „Presupun că te iubesc”.

Personalități diferite

Când cineva este sincer, mărturisirea iubirii nu este de obicei problematică. Totuși, poate exista o problemă în așteptarea unui răspuns reciproc la declarație. Această dificultate derivă din două aspecte majore – ritmurile diferite la care se dezvoltă iubirea și tendința personală diferită de a-și dezvălui inima. Nu toată lumea dezvoltă dragostea sau o exprimă în același ritm, potrivit specialiștilor în psihologia cuplului.

În plus, există indicii că diferențele de gen joacă un rol important: bărbații tind să mărturisească dragostea mai devreme decât femeile și sunt mai fericiți decât femeile atunci când primesc declarații de dragoste de la partener. Potrivit unui sondaj, bărbații au nevoie în medie de 88 de zile pentru a spune unui partener „Te iubesc”.

Diferențele de personalitate determină, de asemenea, oamenii să se îndrăgostească într-un ritm diferit. Aceste ritmuri nu indică totuși diferențe în angajamentul romantic, cel care se îndrăgostește mai repede ar putea fi și cel care nu va mai simți această dragoste mai repede.

Pe lângă diferitele etape în care se dezvoltă iubirea, există și diferențe în ritmul în care partenerii exprimă dragostea: oamenii timizi tind să-și exprime dragostea mai târziu decât oamenii sinceri, chiar și atunci când nivelul lor de dragoste este similar. O femeie timidă i-a spus partenerului ei, care îi mărturisise dragostea lui: „Nu-mi cântări cuvintele acum, cântărește-mi faptele”. Și avea dreptate: faptele vorbesc mai tare decât cuvintele.

În lumina tuturor acestor diferențe, un sfat obișnuit este că îndrăgostiții ar trebui să-și dezvăluie dragostea numai atunci când celălalt simte la fel și, de asemenea, este gata să o exprime.

Nu este romantic să spui cuiva că îl iubești doar pentru că și-a declarat dragostea pentru tine. De fapt, este cel mai bine să nu răspundem spunând „Și eu te iubesc”, ci mai degrabă să spui că, deși acum nu știi dacă îl iubești, știi că îți place mult, că vrei să-l cunoști mai bine și că vrei să dai relației o șansă de a se dezvolta în continuare.

Nu iubim la fel

Iubirea nu crește în același ritm la noi toți. Deși este adevărat că dragostea profundă implică atitudini reciproce, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să-ți ascunzi dragostea doar pentru că partenerul tău nu este (încă) la fel de îndrăgostit de tine precum ești tu de el sau de ea.

Ar trebui să fii sincer și deschis cu privire la atitudinea ta și să-i dai partenerului tău timpul de care are nevoie pentru ca sentimentele față de tine să se transforme într-o iubire profundă. Acest lucru s-ar putea întâmpla treptat.

S-ar putea dezvălui în expresii „mai moi”, mai indirecte ale iubirii, cum ar fi să îl/o alinți sau să spui „Îți trimit iubirea mea” sau „Îmi place ceea ce văd în tine” până când, în cele din urmă, mărturisirea directă „Te iubesc”.

Dacă relația evoluează încet nu înseamnă faptul că unul dintre parteneri nu se angajează în această „călătorie” mai puțin decât persoana care ajunge să își declare mai repede sentimentele. De multe ori, în realitate, este exact opusul.

Graba de a spune „Te iubesc” poate dăuna relației

Ar trebui să respectăm că suntem personalități diferite și să nu ne așteptăm ca partenerul nostru să simtă și să exprime aceleași lucruri în același timp. Iubirea profundă este pe termen lung și, prin urmare, este posibil ca, în viitor, ambii iubiți să simtă o iubire profundă și să o poată dezvălui. Graba pentru a obține o declarație romantică necoaptă este adesea dăunătoare – răbdarea și calmul este numele „jocului”.

Declarația „Tu ești iubirea vieții mele” poate dura mai mult decât „Te iubesc”. Nu este nevoie să așteptăm această declarație de la partener, poate dura mult timp. S-ar putea să-l auzim numai în ultimele zile ale vieții sale sau a vieții voastre sau să nu-l auzim deloc.

În cele din urmă, nu contează cine spune „Te iubesc” mai întâi sau cine o spune mai frecvent. Ceea ce contează este profunzimea relației tale și modul în care aceasta se dezvoltă. Momentul și clasarea nu sunt importante – profunzimea și evoluția sunt cele care contează.

În lumina considerațiilor de mai sus, în multe circumstanțe, un răspuns adecvat la o declarație de dragoste ar putea fi „Cred că te iubesc, dar nu pot fi sigur dacă este o iubire profundă până când nu vom fi împreună mai mult timp”.

Cine ar trebui să ţină banii într-un cuplu?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot