Ce înseamnă starea de urgenţă?

16.03.2020
Ce înseamnă starea de urgenţă?

Criza provocată de pandemia de coronavirus a dus la o stare de isterie mondială, mai mult s-au mai puțin justificată. Statele lumii au la dispoziție declararea stări de urgenţă pentru a putea stăpâni răspândirea virusului. România a decretat stare de urgență în contextul epidemiei de coronavirus pe data de 16 martie 2020.

La noi în țară, președintele are această putere de a decide starea de urgenţă, iar Parlamentul are obligația să ratifice sau nu actul prezidențial în 5 zile.

Conform Constituţiei României, Articolul 93, intitulat Măsuri excepţionale, preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Parlamentul are obligația de a se convoca în 48 de ore de la declanșarea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata perioadei. Trebuie specificat că Parlamentul poate să nu ratifice decretul prezidențial și astfel își pierde aplicabilitatea.

Conform Ordonanței de urgenţă nr. 1 / 1999, starea de asediu sau starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de premier și publicat de îndată în Monitorul Oficial.

Decretul trebuie să prezinte motivele pentru care s-a luat această decizie și ce măsuri vor fi luate. Acestea pot fi următoarele:

Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Starea de urgenţă în România poate fi instituită pentru o perioadă de maxim 30 de zile.

Trebuie specificat că pe durata stării de urgență poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului Justiției.

Ce mai înseamnă starea de urgență?

– Sănătate: se pot angaja fără concurs personal medical, unde este nevoie, în unități medicale;
– Economic: pachetul de soluții de susținere va fi anunțat de Guvern;
– Școlile și Universitățile rămân închise;
– Se pot plafona prețuri la alimente de strictă necesitate, la utilități, la medicamente;
– Angajatorii și angajații: vor exista măsuri de protecție socială;
– Zilele libere pentru a avea grijă de copii nu se aplică celor din MAI sau MAPN, dar vor exista compensații;
-Instanțele pot da sentințe într-o singură zi.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Ce tactică a folosit Regina Maria să-l înșele pe Regele Ferdinand în văzul tuturor?
Despre iubirile adultere ale Reginei Maria a României s-au scris sute de mii de rânduri. Numărul de amanți a fost calculat periodic de presa mondenă a vremii, dar și de presa zilelor noastre.... citește tot
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Comportamentul uman este predeterminat de biologie sau nu? Ce spun specialiștii?
Cercetările genetice au ajutat la înțelegerea multor boli, precum maladiile rare, Alzheimerul și multe altele. Ultimele studii au evidențiat faptul că alegerile în viață sunt influențate... citește tot
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
De ce câinele ascunde lucrurile primite de la stăpân?
Câinele este considerat cel mai bun prieten al omului. Devotamentul și atașamentul față de stăpânul său sunt incredibile, dovedind astfel că iubirea acestui patruped este nemărginită. Se... citește tot
adplus-dvertising