Ce înseamnă starea de urgenţă?

16.03.2020
Ce înseamnă starea de urgenţă?

Criza provocată de pandemia de coronavirus a dus la o stare de isterie mondială, mai mult s-au mai puțin justificată. Statele lumii au la dispoziție declararea stări de urgenţă pentru a putea stăpâni răspândirea virusului. România a decretat stare de urgență în contextul epidemiei de coronavirus pe data de 16 martie 2020.

La noi în țară, președintele are această putere de a decide starea de urgenţă, iar Parlamentul are obligația să ratifice sau nu actul prezidențial în 5 zile.

Conform Constituţiei României, Articolul 93, intitulat Măsuri excepţionale, preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Parlamentul are obligația de a se convoca în 48 de ore de la declanșarea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata perioadei. Trebuie specificat că Parlamentul poate să nu ratifice decretul prezidențial și astfel își pierde aplicabilitatea.

Conform Ordonanței de urgenţă nr. 1 / 1999, starea de asediu sau starea de urgență se instituie de Președintele României prin decret, contrasemnat de premier și publicat de îndată în Monitorul Oficial.

Decretul trebuie să prezinte motivele pentru care s-a luat această decizie și ce măsuri vor fi luate. Acestea pot fi următoarele:

Potrivit Ordonanţei, starea de asediu și starea de urgență sunt măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și siguranței naționale sau a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea și înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Starea de urgenţă în România poate fi instituită pentru o perioadă de maxim 30 de zile.

Trebuie specificat că pe durata stării de urgență poate fi restrâns exercițiul unor drepturi sau libertăți fundamentale înscrise în Constituție, cu acordul ministrului Justiției.

Ce mai înseamnă starea de urgență?

– Sănătate: se pot angaja fără concurs personal medical, unde este nevoie, în unități medicale;
– Economic: pachetul de soluții de susținere va fi anunțat de Guvern;
– Școlile și Universitățile rămân închise;
– Se pot plafona prețuri la alimente de strictă necesitate, la utilități, la medicamente;
– Angajatorii și angajații: vor exista măsuri de protecție socială;
– Zilele libere pentru a avea grijă de copii nu se aplică celor din MAI sau MAPN, dar vor exista compensații;
-Instanțele pot da sentințe într-o singură zi.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot