Ce înseamnă ”Abracadabra”? De unde provine expresia magică?

19.03.2018
Ce înseamnă ”Abracadabra”? De unde provine expresia magică?

”Abracadabra, hocus pocus preparatus” este expresia copilăriei noastre, pe care o foloseam cu toții atunci când, în calitate de mici magicieni, încercam tot felul de trucuri. Să aflăm, însă, cum a apărut formula magică ”Abracadabra”, cine a folosit-o pentru prima dată și, mai ales, în ce scop.

Studiile arată că expresia ” Abracadabra ” era folosită încă din Evul Mediu pentru vindecarea prin vrăji a bolilor sau pentru scăderea febrei. În acele vremuri exista o mare varietate de amulete pe care era inscripționat acest cuvânt.

Ce înseamnă ”Adio”?

Conform lucrării ”Dicționar de simboluri” a lui Jean Chevalier și Alain Gheerbrant, cuvântul ”Abracadabra” provine din ebraică, din expresia ”abreg ad hābra”, care s-ar traduce ”Trimite trăsnetul tău până la moarte”.

Talismanul ”Abracadabra”

Se obișnuia dispunerea literelor formulei magice sub forma unui triunghi cu vârful orientat în jos  și inscripționarea acestora pe talismane sau amulete. Se considera că în acest fel, toate spiritele rele și energiile negative sunt eliminate în mod magic din corpul celui care poartă aceste obiecte vrăjite.

A-B-R-A-C-A-D-A-B-R-A
A-B-R-A-C-A-D-A-B-R
A-B-R-A-C-A-D-A-B
A-B-R-A-C-A-D-A
A-B-R-A-C-A-D
A-B-R-A-C-A
A-B-R-A-C
A-B-R-A
A-B-R
A-B
A

De ce se tem pisicile de castraveți?

Se pare că ”Abracadabra” a stârnit interesul multor cercetători. De-a lungul timpului, au fost efectuate studii care au evidențiat faptul că expresia a fost utilizată pentru prima dată în secolul al II-lea înaintea erei noastre.  Aceasta a apărut în cartea lui Quintus Sammonicus Serenus, intitulată ”De Medicina Praecepta Saluberrima” sau ”Liber Medicinalis”.

Formula magică era rostită în incantațiile medicilor- ”vraci” din acele timpuri, ori inscripționată pe amuletele acestora, fiind folosită pentru vindecarea bolilor.

Abracadabra

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot