Ce înseamnă „Adio”? De unde vine cuvântul „Adio”?

18.03.2018
Ce înseamnă  „Adio”? De unde vine cuvântul  „Adio”?

„De ce să-ți spun la revedere/ N-aș mai avea nici un motiv /”Adio” drepturile-și cere /Ca te-am pierdut definitiv/ Și de la mine până la tine/ Cuvântul însuși va-ngheța/ Nici să te strig nu știu prea bine /Iubita mea, pierduta mea”, nota poetul Adrian Păunescu în cunoscuta sa poezie intitulată „La adio”.

Obișnuim să spunem „Adio” atunci când ne despărțim de cineva și o facem pentru totdeauna. Dar, de unde provine cuvântul „Adio” și ce simbolizează acesta?

Cuvântul „Adio” își are originea în limba latină („adeus”) și înseamnă ad (“la”) + Deus (“Dumnezeu”). Cuvântul a fost preluat de gali și anglo-saxoni care l-au transformat în Evul Mediu în „adew”, „adewe”, „adue” (anglo-saxoni) și, respectiv, „adieu” sau „addieux”.

De unde vine expresia „a freca menta”?

În Roma Antică, latinii foloseau interjecția cu sensul de „Rămas bun pentru totdeauna”, ca o formulă de salut la o despărțire îndelungată sau pentru eternitate.

Legătura lui „Adio” cu Divinitatea

Totuși, puțini sunt cei care știu că salutul are o legătură aparte cu Dumnezeu. Cei ce foloseau formularea „Adio” voiau să transmită faptul că următoare revedere este „ad Dio”, adică la Dumnezeu. Cu alte cuvinte, interjecția punea accentul pe faptul că proxima întâlnire dintre protagoniști va fi „la Dumnezeu, în ceruri” și nu pe pământ.

De unde vine expresia „Colac peste pupăză”

Astăzi, când se despart pentru totdeauna și nu mai există cale de întoarcere, spaniolii spun „Adiós”, italienii „Addio”, portughezii „Adeus”, francezii ”Adieu”, catalanii ”Adeu”. Noi, românii, spunem „Adio”.

Foto pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce înălțime are Călin Georgescu? E „de-o seamă” cu Ceaușescu!
Ce înălțime are Călin Georgescu? E „de-o seamă” cu Ceaușescu!
Călin Georgescu, un inginer agronom în vârstă de 62 de ani, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Alegerile au fost anulate de CCR din pricina manipulării votului prin rețelele... citește tot
De ce este atât de cald într-un iglu din gheață? La câte grade ajunge temperatura din interior?
De ce este atât de cald într-un iglu din gheață? La câte grade ajunge temperatura din interior?
Cu toții am citit povești sau am văzut imagini cu căsuțele eschimoșilor de la Polul Nord, celebrele igluu-uri. Neavând la dispoziție decât gheață și zăpadă, aceștia s-au adaptat și... citește tot
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Cum arată o aterizare în Nepal, pe cel mai periculos aeroport din lume? | VIDEO
Nu există top în articolele cu cele mai periculoase aeroporturi din lume fără ca Aeroportul internațional Lukla din Nepal să nu fie inclus. În multe dintre articole, acest aeroport ocupă... citește tot