Ce este opiu și la ce se folosește?

22.11.2021
Ce este opiu și la ce se folosește?

Heroina, morfina și alte opiacee își au originea într-o singură plantă, macul de opiu. Cultivarea plantei datează din primii ani ai civilizației umane, iar utilizarea opiumului era bine cunoscută în Mesopotamia antică. Drogul narcotic a fost folosit de secole atât în ​​scopuri recreative, cât și ca medicament.

Derivații de opiu, inclusiv morfina, au devenit analgezice utilizate pe scară largă, în special la începutul anilor 1800. Heroina, de asemenea, a fost sintetizată pentru uz medical înainte ca medicii să-și dea seama de proprietățile sale puternice de dependență.

Ce este opiu și la ce se folosește?

Opiul este un medicament depresiv, ceea ce înseamnă că încetinește mesajele care circulă între creier și corp. Macul de opiu (Papaver somniferum L.) din care este derivat opiul este una dintre cele mai timpurii plante ale cărei utilizare medicinală este înregistrată. Dovezile cultivării opiumului de către poporul sumerian datează din 3400 î.Hr., deși unii cercetători cred că utilizarea opiumului este anterioară culturii sumeriene.

Păstăile de mac de opiu conțin o substanță lăptoasă numită latex care conține o serie de substanțe chimice, inclusiv morfină și codeină. Latexul este extras din păstăile de opiu și uscat pentru a crea opiu. De obicei, este rafinat în continuare prin fierbere și uscare din nou.

Opiul seamănă cu o gumă lipicioasă maro închis, cu un miros puternic. De asemenea, poate fi transformat într-un lichid sau pulbere. Opiul poate fi fumat, consumat crud sau sub formă de pastilă sau transformat într-o tinctură pentru băut. Opiul poate fi transformat în heroină și este o condiție prealabilă pentru producția de heroină.

Tipuri de opiacee

Omul de știință german Friedrich Sertürner a izolat pentru prima dată morfina din opiu în 1803. Morfina, un analgezic foarte puternic, este ingredientul narcotic activ din opiu.

În forma sa pură, morfina este de zece ori mai puternică decât opiul. Medicamentul a fost utilizat pe scară largă ca analgezic în timpul războiului civil din SUA. Ca rezultat, aproximativ 400.000 de soldați au devenit dependenți.

Până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, oamenii de știință au început să caute o formă mai puțin dependentă de morfină, iar în 1874, un chimist englez pe nume Alder Wright a rafinat prima dată heroina dintr-o bază de morfină. Medicamentul urma să fie un înlocuitor mai sigur al morfinei.

Morfina este încă precursorul tuturor celorlalte opioide, inclusiv analgezicelor narcotice prescrise, cum ar fi codeina, fentanilul, metadona, hidrocodonă (Vicodin), hidromorfonă (Dilaudid), meperidină (Demerol) și oxicodonă (Percocet sau Oxycontin).

Heroina, utilizată inițial ca medicament

Înainte de a deveni un drog popular, heroina a fost folosită în medicină până când au devenit cunoscute proprietățile sale de dependență. În anii 1890, compania farmaceutică germană Bayer a comercializat heroina ca înlocuitor de morfină și antituse. Bayer a promovat heroina pentru utilizare la copiii care suferă de tuse și răceală.

Parțial ca urmare a acestor tratamente medicale, la începutul anilor 1900, dependența de heroină în Statele Unite și Europa de Vest a crescut vertiginos. Toate opiaceele, inclusiv heroina, morfina și analgezicele narcotice, pot provoca dependență fizică, forțând utilizatorii să se bazeze pe rezultate din ce în ce mai mari ale drogului pentru a preveni simptomele de sevraj. Dependența poate avea consecințe devastatoare pentru consumatori, comunitățile acestora și societatea în ansamblu.

Foto: Pexels.com, Unsplash

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot