Cum se dresează un câine să găsească droguri?

12.03.2018
Cum se dresează un câine să găsească droguri?

Câinii sunt de multe ori cea mai bună armă în lupta oamenilor legii cu traficanții de droguri. Animalele sunt pregătite ani de-a rândul pentru a-i depista pe cei ce încearcă să vândă stupefiante. Cum sunt dresate animalele pentru a găsi substanțele interzise?

Nu orice rasă de câine are mirosul suficient de fin pentru a deveni câine antidrog. De obicei, animalele preferate pentru meseria de „câine-polițist” sunt cele din rasa Beauceron, Ciobănesc german sau Retriever. Trebuie menționat faptul că mirosul câinilor este de mii de ori mai puternic decât al omului și acest lucru se datorează faptului că animalele au peste 220 de milioane de receptori olfactivi, în timp ce oamenii au doar 5 milioane.

Câți ani are câinele tău? Un an câinesc înseamnă cu adevărat șapte ani ai omului?

În multe dintre țările civilizate, câinii antidrog sunt dresaţi cu stupefiante reale şi nu cu înlocuitori. Antrenamentul constă în a face patrupedul să asocieze jucăria sa preferată cu mirosul de droguri. O jucărie populară aleasă de dresori este, de multe ori, un prosop colorat. Avantajul acestei „jucării” constă în faptul că poate fi spălată și mirosul ei poate fi îndepărtat, pentru ca patrupedului să-i fie cât mai greu să o găsească.

De ce dau câinii din coadă? Ce încearcă să transmită când fac acest gest?

Practic, un câine antidrog este învățat de mic cu mirosul de narcotice. La comanda polițistului, animalul nu o să caute o substanță narcotică, ci „jucăria” lui. Iar dacă simte mirosul, va semnala cu siguranță acest lucru și câinele va primi recompensa din partea dresorului sau a polițistului intruit să-l pregătească.

Câinii din România, antrenați cu înlocuitori de droguri

Până anul trecut, câinii antidrog de la noi din țară au fost dresaţi cu înlocuitori și nu cu substanțe reale. Politicienii au depus, la mijlocul anului 2017, un proiect de lege prin care animalele să fie dresate cu stupefiante reale.

Proiectul de lege presupune ca în timpul dresării câinilor polițiști, să fie folosite doar droguri confiscate. Totuși, pentru a asigura controlul asupra substanțelor psihotrope utilizate în scopuri instructive, ele vor fi cântărite și verificate o dată la trei ani.

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot