Cât de sigură este pastila de a doua zi?

05.02.2020
Cât de sigură este pastila de a doua zi?

Sexul a fost, este și va fi indiferent de nivelul de civilizație, un subiect sensibil de discutat. Atunci când vine vorba despre sex fiecare are concepțiile lui și nu le vrea expuse public.

După o partidă de amor neprotejat sau dacă prezervativul s-a rupt este bine să nu intrați în panică. Întotdeauna există metode de a scăpa de o sarcină nedorită. Dacă vă aflați într-una dintre situațiile de mai sus este bine să știți că există pastila de a doua zi. Aceasta este luată de femeie și împiedică apariția unei sarcini pe care nimeni nu o dorește.

Cât de sigură este pastila de a doua zi?

Pastila de a doua zi este o pilulă contraceptivă și se ia în primele ore după contactul sexual neprotejat, în cazul în care metodele contraceptive nu au dat randament, dacă diafragma s-a deplasat din poziția sa, dacă ai uitat să iei anticoncepționalele sau bărbatul nu s-a retras la timp și sperma a ajuns în vagin.

Pilula de a doua zi are trei moduri de a acţiona:

Pastila trebuie luată în primele 24 de ore după actul sexual, astfel  eficiența ei va scădea. De exemplu, dacă o luați după 5 zile vă puteți aștepta la o eficiență de 25% din partea pastilei.

Prețul unei asemenea pastile variază între 70 – 110 lei, în funcție de producător și farmacia de unde o cumpărați. Pastila de a doua zi poate fi cumpărată fără a avea nevoie de o rețetă medicală.

Avantaje și dezavantajele pastile de a 2-a zi

Pastila de a doua zi are avantajul de a preveni o sarcină nedorită în proporție de 95%. Aceasta nu afectează fertilitatea, așa că femeia poate rămâne însărcinată dacă dorește în viitor.

Ca orice pastilă, aceasta poate avea și o serie de efecte adverse cum ar fi: grețuri, vărsături, amețeli, sensibilitate a sânilor, întârzierea menstruației, migrene sau chiar hipertensiune. Totodată, pastila de a doua zi nu vă poate feri de bolile cu transmitere sexuală.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot