Câte zile are un an? Câte zile lucrătoare sunt într-un an?

30.01.2019
Câte zile are un an? Câte zile lucrătoare sunt într-un an?

Câte zile are un an? Din pricina stresului sau pur și simplu din dezinteres, nu toți oamenii mai știu câte zile are un an calendaristic. Tocmai de aceea, mulți dintre internauți scriu pe Google una dintre întrebările: „Câte zile are un an?” sau „Câte zile lucrătoare sunt într-un an?”.

Câte zile are un an?

Anul calendaristic începe pe data de 1 ianuarie (prima zi a anului) și se termină pe data de 31 decembrie (ultima zi a anului). Un an are în mod normal 365 de zile și 366 de zile în anii bisecți. Un an bisect este o dată la patru ani. Ziua cu pricina este adăugată, în calendarul Gregorian, pentru că evenimentele astronomice nu se întâmplă într-un număr fix de zile (care să conțină 24 ore fiecare). Astfel, la fiecare patru ani se mai adună o zi. 

Câte zile lucrătoare sunt într-un an?

Pentru a afla zilele lucrătoare dintr-un an, trebuie scăzute sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale. De exemplu, în anul 2018 au fost 249 de zile lucrătoare. În anul 2019 au fost 250 de zile lucrătoare. În anul 2021 vor fi 254 de zile lucrătoare.

Trebuie menționat faptul că numărul zilelor lucrătoare diferă de la angajat, la angajat în funcție de concediile pe care fiecare și le va planifica pe parcursul anului, dar și în funcție de vechimea angajatului.

De ce luna februarie are doar 28 de zile?

Explicația pentru care februarie are doar 28 de zile este simplă: un an obișnuit nu are 365 de zile fix, ci are 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde. Aceasta este durata Pământului să facă o rotație completă în jurul Soarelui.

Pentru că acele 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde se adună în fiecare an, se adaugă o dată la 4 ani o zi în plus (an bisect). Altfel, s-ar da peste cap tot calendarul, pentru că o dată la 4 ani am înainta cu o zi și dacă n-am trece-o în calendar, în câțiva zeci de ani am ajunge să sărbătorim Anul Nou în toiul verii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot