Câte zile are un an? Câte zile lucrătoare sunt într-un an?

30.01.2019
Câte zile are un an? Câte zile lucrătoare sunt într-un an?

Câte zile are un an? Din pricina stresului sau pur și simplu din dezinteres, nu toți oamenii mai știu câte zile are un an calendaristic. Tocmai de aceea, mulți dintre internauți scriu pe Google una dintre întrebările: „Câte zile are un an?” sau „Câte zile lucrătoare sunt într-un an?”.

Câte zile are un an?

Anul calendaristic începe pe data de 1 ianuarie (prima zi a anului) și se termină pe data de 31 decembrie (ultima zi a anului). Un an are în mod normal 365 de zile și 366 de zile în anii bisecți. Un an bisect este o dată la patru ani. Ziua cu pricina este adăugată, în calendarul Gregorian, pentru că evenimentele astronomice nu se întâmplă într-un număr fix de zile (care să conțină 24 ore fiecare). Astfel, la fiecare patru ani se mai adună o zi. 

Câte zile lucrătoare sunt într-un an?

Pentru a afla zilele lucrătoare dintr-un an, trebuie scăzute sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale. De exemplu, în anul 2018 au fost 249 de zile lucrătoare. În anul 2019 au fost 250 de zile lucrătoare. În anul 2021 vor fi 254 de zile lucrătoare.

Trebuie menționat faptul că numărul zilelor lucrătoare diferă de la angajat, la angajat în funcție de concediile pe care fiecare și le va planifica pe parcursul anului, dar și în funcție de vechimea angajatului.

De ce luna februarie are doar 28 de zile?

Explicația pentru care februarie are doar 28 de zile este simplă: un an obișnuit nu are 365 de zile fix, ci are 365 de zile, 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde. Aceasta este durata Pământului să facă o rotație completă în jurul Soarelui.

Pentru că acele 5 ore, 48 de minute și 45 de secunde se adună în fiecare an, se adaugă o dată la 4 ani o zi în plus (an bisect). Altfel, s-ar da peste cap tot calendarul, pentru că o dată la 4 ani am înainta cu o zi și dacă n-am trece-o în calendar, în câțiva zeci de ani am ajunge să sărbătorim Anul Nou în toiul verii.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot