De ce luna februarie are mai puține zile?

28.02.2018
De ce luna februarie are mai puține zile?

Ianuarie, februarie, martie… Să ne oprim la luna februarie, cea mai neobișnuită dintre toate. De ce? Pentru că spre deosebire de „suratele” sale, luna februarie are 28 de zile în mod normal, iar o dată la patru ani are 29 de zile.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare va trebui să ne întoarcem în timp, în secolul al VIII-lea î. d. Hr. Romanii foloseau calendarul lui Romulus (771 î. d. Hr. – 717 î. d. Hr.), care avea 10 luni. Acesta începea în luna martie și se termina în decembrie și lunile ianuarie și februarie nu existau.

De ce luna februarie e mai scurtă?

Numa Pompilius (753-673 î. d. Hr.), succesorul lui Romulus, a modificat acest calendar în anul 714 î. d. Hr., pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. Regele a egalizat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.

Totuși, un calendar cu doar 355 de zile era greșit, întrucât anotimpurile și lunile nu se aliniau corespunzător. Ulterior, romanii au adăugat o lună suplimentară de 27 de zile, numită Mercedonius. Astfel, februarie se încheia pe 24, ziua când începea Mercedonius.

Iulius Caesar pune bazele calendarului Iulian

Iulius Caesar (100 î. d. Hr. – 44 î. d. Hr.) este împăratul care a schimbat radical calendarul. Caesar i-a cerut astronomului Sosigenes din Alexandria să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare. Astfel, luna Mercedonius a fost eliminată, calendarul denumit ulterior iulian a mai primit 10 zile și luna februarie a mai primit o zi o dată la patru ani (acest lucru vine din calculele astronomice, pentru că mişcarea revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară). Astfel, în45 î. d. Hr., pentru prima dată în istorie, anul a început la 1 ianuarie.

Romanii
Romanii au inventat calendarul pe care-l folosim astăzi

Folosim calendarul gregorian

În zilele noastre se folosește calendarul gregorian ce derivă din cel iulian. O modificare a calendarului iulian a fost propusă pentru prima oară de astronomul Aloysius Lilius și a fost decretată de papa Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar) la 24 februarie 1582. Motivul modificării este acela că în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute în timp, ușor, înapoi în anul calendaristic.

Este adevărat că rețeta Coca-Cola este cunoscută doar de doi oameni?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot