De ce luna februarie are mai puține zile?

28.02.2018
De ce luna februarie are mai puține zile?

Ianuarie, februarie, martie… Să ne oprim la luna februarie, cea mai neobișnuită dintre toate. De ce? Pentru că spre deosebire de „suratele” sale, luna februarie are 28 de zile în mod normal, iar o dată la patru ani are 29 de zile.

Pentru a afla răspunsul la această întrebare va trebui să ne întoarcem în timp, în secolul al VIII-lea î. d. Hr. Romanii foloseau calendarul lui Romulus (771 î. d. Hr. – 717 î. d. Hr.), care avea 10 luni. Acesta începea în luna martie și se termina în decembrie și lunile ianuarie și februarie nu existau.

De ce luna februarie e mai scurtă?

Numa Pompilius (753-673 î. d. Hr.), succesorul lui Romulus, a modificat acest calendar în anul 714 î. d. Hr., pentru a-l alinia cu cele 12 cicluri lunare. Regele a egalizat numărul de zile şi a ajuns la 355 de zile pe an. Lunile aveau 31 de zile sau 29 de zile, iar februarie, fiind adăugată mai târziu în calendar şi fiind considerată ultima lună din an, a rămas cu 28 de zile.

Totuși, un calendar cu doar 355 de zile era greșit, întrucât anotimpurile și lunile nu se aliniau corespunzător. Ulterior, romanii au adăugat o lună suplimentară de 27 de zile, numită Mercedonius. Astfel, februarie se încheia pe 24, ziua când începea Mercedonius.

Iulius Caesar pune bazele calendarului Iulian

Iulius Caesar (100 î. d. Hr. – 44 î. d. Hr.) este împăratul care a schimbat radical calendarul. Caesar i-a cerut astronomului Sosigenes din Alexandria să nu mai calculeze zilele în funcţie de Lună, ci de Soare. Astfel, luna Mercedonius a fost eliminată, calendarul denumit ulterior iulian a mai primit 10 zile și luna februarie a mai primit o zi o dată la patru ani (acest lucru vine din calculele astronomice, pentru că mişcarea revoluţie în jurul Soarelui durează aproximativ 365 de zile şi 6 ore. O dată la patru ani, cele şase ore se adună şi se adaugă o zi suplimentară). Astfel, în45 î. d. Hr., pentru prima dată în istorie, anul a început la 1 ianuarie.

Romanii
Romanii au inventat calendarul pe care-l folosim astăzi

Folosim calendarul gregorian

În zilele noastre se folosește calendarul gregorian ce derivă din cel iulian. O modificare a calendarului iulian a fost propusă pentru prima oară de astronomul Aloysius Lilius și a fost decretată de papa Grigore al XIII-lea (al cărui nume l-a primit acest calendar) la 24 februarie 1582. Motivul modificării este acela că în cazul calendarului iulian, anul mediu era ceva mai lung decât anul astronomic, făcând ca echinocțiul de primăvară să se mute în timp, ușor, înapoi în anul calendaristic.

Este adevărat că rețeta Coca-Cola este cunoscută doar de doi oameni?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot