Ce este limbajul HTML și de la ce vine acest acronim?

29.08.2021
Ce este limbajul HTML și de la ce vine acest acronim?

Cu toții am auzit, am citit sau am rostit măcar o dată grupul de litere HTML, însă nu mulți sunt cei care știu ce înseamnă și de la ce provine acest acronim.

Termenul este prescurtarea sintagmei Hyper Ttext Markup Language și se traduce din engleză ca Limbajul de Marcare a Hipertextului.

Ce este limbajul HTML și cine l-a inventat?

HTML este limbajul principal de editare a textului, care este folosit pentru a scrie conținut pe paginile web. Nu este considerat un limbaj de programare pentru design-ul unei pagini web.

O definiție mai ușor de înțeles ar fi aceea că este un lung șir de cuvinte, propoziții și/sau paragrafe în care se inserează diferite cuvinte-cheie fiecare având o anumită semnificație.

Acest limbaj a fost creat în anul 1991 de către Tim Berners-Lee , creatorul oficial și fondator a World Wide Web (www). El a venit cu ideea de a partaja informații, indiferent de locul în care se află un computer, prin utilizarea de hyperlink-uri.

Limbajul HTML utilizează un set de tag-uri de marcare pentru a descrie pagini web. Fiecare pagină web are cel puțin un cod HTML, care este inclus în codul sursă, iar majoritatea website-urilor sunt alcătuite din mai multe astfel de coduri.

Tag-urile de marcare se numesc tag-uri HTML și sunt cuvinte-cheie scrise între paranteze unghiulare ca de exemplu . Acestea sunt folosite în pereche precum şi , şi .

De cele mai multe ori, informațiile dîntr-o astfel de pagină sunt cuprinse între două tag-uri: unul de deschidere – – și unul de închidere – . Aceste tag-uri alcătuiesc împreună un element.

Un document HTML poate fi considerat ca fiind o pagină web. Atunci când accesăm un website, acesta trimite către laptopul sau PC-ul nostru un șir de caractere.

Apoi, browser-ul pe care îl folosim (ex.: Chrome, Mozilla, Opera, Edge, etc.) va prelua acest șir de caractere, îl va citi și va afișa pe monitorul nostru ceea ce este scris în el.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot