Ce este parola statică? Unde este folosită parola statică?

26.08.2021
Ce este parola statică? Unde este folosită parola statică?

Cumpărăturile online au devenit o practică la ordinea zilei, în prezent. Tot mai mulți oameni aleg să își achiziționeze produsele dorite din confortul casei și comandă de pe Internet ceea ce au nevoie. Din nefericire, în mediul virtual sunt multe persoane care vor să înșele și să facă bani rapid. De aceea este indicat să fiți atenți de unde vă faceți cumpărăturile și sunt recomandate site-urile serioase, cu istoric.

Ce este parola statică?

Dezvoltarea tehnologiei a făcut ca tot mai mulți oameni să îşi cumpere produsele de pe Internet. Un număr din ce în ce mai mare de persoane aleg să plătească cu cardul atunci când achiziționează un produs. Specialiștii în domeniu avertizează populația să fie atentă de unde cumpără din mediul online, fiindcă foarte multe website-uri sunt create doar pentru a vă înșela și a vă lua banii din card.

Până acum ceva vreme, la fiecare tranzacție online cumpărătorul introducea datele cardului și plătea. Ulterior, pentru un plus de securitate, băncile au introdus și parola statică, pentru ca nimeni să nu vă fure banii din card. Așadar, la fiecare tranzacție online, după ce sunt introduse datele cardului trebuie băgată o parolă statică, știută doar de posesorul contului bancar, care inițial a fost generată automat de bancă și este formată din ultimele 6 cifre din CNP-ul propriu. Ea poate fi schimbată oricând de proprietarul contului bancar cu o parolă pe care să o țină minte mai ușor.

Pentru securizarea contului bancar, după introducerea parolei statice la o plată în mediul online se primește un SMS cu un cod pe telefonul posesorului de card, pentru a fi introdus pe pagina magazinului unde se face achiziția. În felul acesta banca știe că actualul card a fost folosit de către proprietar pentru cumpărături în mediul online și nu a fost furat, drept urmare aceasta aprobă plata și dă drumul la bani.

În concluzie, de acum înainte, cumpărătorul își va autoriza tranzacțiile online cu cardul folosind două metode de securitate: parola statică aleasă de el și codul OTP primit prin SMS.

În România, această schimbare a fost realizată cu data de 14 septembrie 2019, când au intrat în vigoare prevederile Regulamentului European 389/2018, un act normativ de completare a Directivei Europene 2366/2015 privind Serviciile de Plata PSD2. Măsura a fost luată pentru a proteja clientul de eventuale furturi în mediul online.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot