Ce este greva japoneză? Când a luat naștere conceptul?

26.04.2023
Ce este greva japoneză? Când a luat naștere conceptul?

Greva japoneză, cunoscută și sub numele de „tăcerea sindicală”, este o formă de protest pasivă utilizată de angajați pentru a-și exprima nemulțumirea față de condițiile de muncă sau de deciziile luate de conducerea companiei. Această tactică implică refuzul de a face ore suplimentare, de a participa la întâlniri sau de a comunica cu superiorii, dar fără a declanșa o grevă propriu-zisă.

Acest tip de protest pasiv al salariaților se manifestă de obicei cu banderole albe la mână și are o perioadă determinată. Dacă cerințele nu le sunt rezolvate, atunci se va trece la o grevă normală pe o perioadă nedeterminată de timp.

Când a luat naștere greva japoneză?

Așa cum îi spune și numele, greva japoneză a apărut pentru prima dată în Japonia. Datorită culturii sale colectiviste și a valorilor tradiționale, care încurajează evitarea conflictelor directe și menținerea armoniei în societate, greva japoneză a fost o formă de protest pașnică.

În timp ce grevele sunt legale în Japonia, acestea sunt rare și sunt adesea considerate inacceptabile sau nedorite de către angajații japonezi. Prin urmare, greva japoneză este considerată o alternativă pașnică și eficientă la grevă, care permite angajaților să își exprime nemulțumirile fără a încălca normele culturale și sociale.

De ce se apelează la greva japoneză?

Acest tip de grevă s-a răspândit în întreaga lume și reprezintă o modalitate pașnică de protest fără a întrerupe munca. Printre motivele care pot duce la declanșarea unei greve japoneze se numără:

Foto: stirileprotv.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot