Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

14.03.2022
Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

Claustrofobia este o tulburare care provoacă o teamă intensă de spațiile închise. Un om care devine foarte nervos sau speriat când se află într-un loc strâmt, cum ar fi un lift sau o cameră aglomerată, se numește… claustrofob.

Conform specialiștilor, claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Aceasta se poate manifesta ca un atac de panică. Pentru unii oameni, claustrofobia poate dispărea de la sine. Alții pot avea nevoie de terapie pentru a gestiona și a face față simptomelor lor.

Claustrofobia. Simptome

Simptomele claustrofobiei apar în urma unui declanșator al fobiei, cum ar fi într-o cameră închisă sau într-un spațiu aglomerat. Printre cele mai frecvente reacții ale unei persoane claustrofobe se numără transpirația în exces, tremuratul greu de controlat, bufeuri, senzație de frică sau panică intensă, anxietate, dificultăți de respirație, hiperventilație, ritm cardiac crescut, durere în piept, greață, leșin sau amețeli.

Cauzele claustrofobiei

Se știu puține lucruri despre cauzele claustrofobiei. Factorii de mediu pot juca un rol important. Oamenii dezvoltă, de obicei, claustrofobia în timpul copilăriei sau în anii adolescenței.

Claustrofobia ar putea fi legată de disfuncția amigdalei, care este partea a creierului care controlează modul în care procesăm frica, scrie Health Line. Fobia poate fi cauzată și de un eveniment traumatic, cum ar fi:

Claustrofobia se mai poate declanșa fiind într-o cameră mică fără ferestre, într-un lift îngust și aglomerat, în urma unui RMN sau CT. Simptomele pot fi declanșate și de alte situații care nu sunt menționate aici. De exemplu, unele persoane devin anxioase atunci când într-o încăpere sunt foarte mulți oameni, iar aceastea pot simți că le este invadat spațiul personal din proximitate.

De asemenea, este mai probabil ca unele persoane să dezvolte claustrofobie dacă au crescut cu un părinte claustrofob sau un membru al familiei. Dacă un copil vede că persoana iubită se sperie de un spațiu mic, închis, poate începe să asocieze frica și anxietatea cu situații similare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Una dintre cele mai bogate țări din lume a decis: transportul public este gratuit. Ce impact a avut decizia?
Au trecut patru ani de când Luxemburg a decis ca toate formele de transport public – inclusiv autobuzele, trenurile și tramvaiele – să fie gratuite atât pentru rezidenți, cât și pentru... citește tot
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot