Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

14.03.2022
Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

Claustrofobia este o tulburare care provoacă o teamă intensă de spațiile închise. Un om care devine foarte nervos sau speriat când se află într-un loc strâmt, cum ar fi un lift sau o cameră aglomerată, se numește… claustrofob.

Conform specialiștilor, claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Aceasta se poate manifesta ca un atac de panică. Pentru unii oameni, claustrofobia poate dispărea de la sine. Alții pot avea nevoie de terapie pentru a gestiona și a face față simptomelor lor.

Claustrofobia. Simptome

Simptomele claustrofobiei apar în urma unui declanșator al fobiei, cum ar fi într-o cameră închisă sau într-un spațiu aglomerat. Printre cele mai frecvente reacții ale unei persoane claustrofobe se numără transpirația în exces, tremuratul greu de controlat, bufeuri, senzație de frică sau panică intensă, anxietate, dificultăți de respirație, hiperventilație, ritm cardiac crescut, durere în piept, greață, leșin sau amețeli.

Cauzele claustrofobiei

Se știu puține lucruri despre cauzele claustrofobiei. Factorii de mediu pot juca un rol important. Oamenii dezvoltă, de obicei, claustrofobia în timpul copilăriei sau în anii adolescenței.

Claustrofobia ar putea fi legată de disfuncția amigdalei, care este partea a creierului care controlează modul în care procesăm frica, scrie Health Line. Fobia poate fi cauzată și de un eveniment traumatic, cum ar fi:

Claustrofobia se mai poate declanșa fiind într-o cameră mică fără ferestre, într-un lift îngust și aglomerat, în urma unui RMN sau CT. Simptomele pot fi declanșate și de alte situații care nu sunt menționate aici. De exemplu, unele persoane devin anxioase atunci când într-o încăpere sunt foarte mulți oameni, iar aceastea pot simți că le este invadat spațiul personal din proximitate.

De asemenea, este mai probabil ca unele persoane să dezvolte claustrofobie dacă au crescut cu un părinte claustrofob sau un membru al familiei. Dacă un copil vede că persoana iubită se sperie de un spațiu mic, închis, poate începe să asocieze frica și anxietatea cu situații similare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot