Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

14.03.2022
Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

Claustrofobia este o tulburare care provoacă o teamă intensă de spațiile închise. Un om care devine foarte nervos sau speriat când se află într-un loc strâmt, cum ar fi un lift sau o cameră aglomerată, se numește… claustrofob.

Conform specialiștilor, claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Aceasta se poate manifesta ca un atac de panică. Pentru unii oameni, claustrofobia poate dispărea de la sine. Alții pot avea nevoie de terapie pentru a gestiona și a face față simptomelor lor.

Claustrofobia. Simptome

Simptomele claustrofobiei apar în urma unui declanșator al fobiei, cum ar fi într-o cameră închisă sau într-un spațiu aglomerat. Printre cele mai frecvente reacții ale unei persoane claustrofobe se numără transpirația în exces, tremuratul greu de controlat, bufeuri, senzație de frică sau panică intensă, anxietate, dificultăți de respirație, hiperventilație, ritm cardiac crescut, durere în piept, greață, leșin sau amețeli.

Cauzele claustrofobiei

Se știu puține lucruri despre cauzele claustrofobiei. Factorii de mediu pot juca un rol important. Oamenii dezvoltă, de obicei, claustrofobia în timpul copilăriei sau în anii adolescenței.

Claustrofobia ar putea fi legată de disfuncția amigdalei, care este partea a creierului care controlează modul în care procesăm frica, scrie Health Line. Fobia poate fi cauzată și de un eveniment traumatic, cum ar fi:

Claustrofobia se mai poate declanșa fiind într-o cameră mică fără ferestre, într-un lift îngust și aglomerat, în urma unui RMN sau CT. Simptomele pot fi declanșate și de alte situații care nu sunt menționate aici. De exemplu, unele persoane devin anxioase atunci când într-o încăpere sunt foarte mulți oameni, iar aceastea pot simți că le este invadat spațiul personal din proximitate.

De asemenea, este mai probabil ca unele persoane să dezvolte claustrofobie dacă au crescut cu un părinte claustrofob sau un membru al familiei. Dacă un copil vede că persoana iubită se sperie de un spațiu mic, închis, poate începe să asocieze frica și anxietatea cu situații similare.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot