Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

14.03.2022
Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

Claustrofobia este o tulburare care provoacă o teamă intensă de spațiile închise. Un om care devine foarte nervos sau speriat când se află într-un loc strâmt, cum ar fi un lift sau o cameră aglomerată, se numește… claustrofob.

Conform specialiștilor, claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Aceasta se poate manifesta ca un atac de panică. Pentru unii oameni, claustrofobia poate dispărea de la sine. Alții pot avea nevoie de terapie pentru a gestiona și a face față simptomelor lor.

Claustrofobia. Simptome

Simptomele claustrofobiei apar în urma unui declanșator al fobiei, cum ar fi într-o cameră închisă sau într-un spațiu aglomerat. Printre cele mai frecvente reacții ale unei persoane claustrofobe se numără transpirația în exces, tremuratul greu de controlat, bufeuri, senzație de frică sau panică intensă, anxietate, dificultăți de respirație, hiperventilație, ritm cardiac crescut, durere în piept, greață, leșin sau amețeli.

Cauzele claustrofobiei

Se știu puține lucruri despre cauzele claustrofobiei. Factorii de mediu pot juca un rol important. Oamenii dezvoltă, de obicei, claustrofobia în timpul copilăriei sau în anii adolescenței.

Claustrofobia ar putea fi legată de disfuncția amigdalei, care este partea a creierului care controlează modul în care procesăm frica, scrie Health Line. Fobia poate fi cauzată și de un eveniment traumatic, cum ar fi:

Claustrofobia se mai poate declanșa fiind într-o cameră mică fără ferestre, într-un lift îngust și aglomerat, în urma unui RMN sau CT. Simptomele pot fi declanșate și de alte situații care nu sunt menționate aici. De exemplu, unele persoane devin anxioase atunci când într-o încăpere sunt foarte mulți oameni, iar aceastea pot simți că le este invadat spațiul personal din proximitate.

De asemenea, este mai probabil ca unele persoane să dezvolte claustrofobie dacă au crescut cu un părinte claustrofob sau un membru al familiei. Dacă un copil vede că persoana iubită se sperie de un spațiu mic, închis, poate începe să asocieze frica și anxietatea cu situații similare.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot