Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

14.03.2022
Ce este claustrofobia? Cum se manifesta claustrofobia?

Claustrofobia este o tulburare care provoacă o teamă intensă de spațiile închise. Un om care devine foarte nervos sau speriat când se află într-un loc strâmt, cum ar fi un lift sau o cameră aglomerată, se numește… claustrofob.

Conform specialiștilor, claustrofobia este una dintre cele mai frecvente fobii. Aceasta se poate manifesta ca un atac de panică. Pentru unii oameni, claustrofobia poate dispărea de la sine. Alții pot avea nevoie de terapie pentru a gestiona și a face față simptomelor lor.

Claustrofobia. Simptome

Simptomele claustrofobiei apar în urma unui declanșator al fobiei, cum ar fi într-o cameră închisă sau într-un spațiu aglomerat. Printre cele mai frecvente reacții ale unei persoane claustrofobe se numără transpirația în exces, tremuratul greu de controlat, bufeuri, senzație de frică sau panică intensă, anxietate, dificultăți de respirație, hiperventilație, ritm cardiac crescut, durere în piept, greață, leșin sau amețeli.

Cauzele claustrofobiei

Se știu puține lucruri despre cauzele claustrofobiei. Factorii de mediu pot juca un rol important. Oamenii dezvoltă, de obicei, claustrofobia în timpul copilăriei sau în anii adolescenței.

Claustrofobia ar putea fi legată de disfuncția amigdalei, care este partea a creierului care controlează modul în care procesăm frica, scrie Health Line. Fobia poate fi cauzată și de un eveniment traumatic, cum ar fi:

Claustrofobia se mai poate declanșa fiind într-o cameră mică fără ferestre, într-un lift îngust și aglomerat, în urma unui RMN sau CT. Simptomele pot fi declanșate și de alte situații care nu sunt menționate aici. De exemplu, unele persoane devin anxioase atunci când într-o încăpere sunt foarte mulți oameni, iar aceastea pot simți că le este invadat spațiul personal din proximitate.

De asemenea, este mai probabil ca unele persoane să dezvolte claustrofobie dacă au crescut cu un părinte claustrofob sau un membru al familiei. Dacă un copil vede că persoana iubită se sperie de un spațiu mic, închis, poate începe să asocieze frica și anxietatea cu situații similare.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot