Fobii ciudate de care nu ai auzit niciodată

28.12.2021
Fobii ciudate de care nu ai auzit niciodată

Există multe tipuri diferite de fobii pe care oamenii le au, iar unele pot fi destul de ciudate. Unele temeri pot părea o prostie pentru alții, dar pot provoca anxietate severă sau chiar atacuri de panică pentru cei care suferă de ele.

Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai bizare fobii? Iată cinci dintre cele mai ciudate fobii de care sigur nu ai auzit vreodată.

Fobii ciudate de care nu ai auzit niciodată

Plutofobia. Nu, nu frica de personajul Disney sau de planetă (sau de planeta pitică sau orice ar fi ea acum). Plutofobia este frica de bogăție sau de oameni bogați. Numit după Pluto, zeul roman al bogăției, această frică provine de obicei din stima de sine scăzută și sentimentele că cineva nu merită bani sau succes în viață.

Oamenii cu această frică tind să se simtă nedemni atunci când sunt înconjurați de indivizi de succes care câștigă mai mulți bani decât ei înșiși. Ei cred adesea că acești indivizi mai bogați îi privesc cu dispreț pentru că nu câștigă atât de mult. Acest lucru poate provoca disconfort semnificativ nu numai în mediile sociale în rândul străinilor, ci și în compania prietenilor sau a colegilor de muncă.

Plutofobia poate duce pe cineva la depresie dacă este lăsată netratată. Îngreunează interacțiunile de zi cu zi, așa că adesea persoana se poate izola, chiar și de familie și prieteni. În cazuri extreme, oamenii care se confruntă cu plutofobie pot avea un dezgust puternic față de cineva care este bogat.

Globofobia. Globofobia este teama de baloane asociată de obicei cu zgomotul pe care baloanele fac atunci când sunt sparte. Este o fobie surprinzător de comună și poate fi foarte debilitantă pentru cei care suferă. Chiar și senzația sau mirosul unui balon poate fi un declanșator.Nu este vorba doar de baloane, ci și de alte obiecte rotunde precum bile și bule.

Afectează mulți oameni și variază de la persoană la persoană, în funcție de cât de gravă a fost întâlnită o problemă cu baloanele în timpul copilăriei. Din fericire, majoritatea copiilor depășesc fobia pe măsură ce ajung la maturitate.

Pogonofobia. Persoanele cu pogonofobie se tem de barbă și pot chiar să aibă anxietate atunci când se uită la o imagine sau vorbesc cu cineva care are una. Pogonofobia provine din cuvântul grecesc pogon, care înseamnă barbă.

De obicei, oamenii cu astfel de fobie nu se împrietenesc cu cineva care poartă barbă, deoarece este posibil să o asocieze cu un incident alarmant din trecutul lor, în care o persoană cu barbă le-a provocat într-un fel o suferință.

Persoanele care suferă de pogonofobie pot dezvolta, de asemenea, această frică din incapacitatea de a avea una. De asemenea, s-ar putea să nu le placă că o barbă ascunde trăsăturile feței cuiva sau că persoana respectivă nu este îngrijită, asociindu-le cu murdăria, lipsa de igienă sau chiar cu oamenii fără adăpost.

Vestifobia. Persoanele cu vestifobie au o frică nerealistă de îmbrăcăminte. Provine din cuvântul latin vestis, care înseamnă îmbrăcăminte sau acoperământ și se poate manifesta prin frica de o singură haină sau de toate hainele.

Frica poate proveni din materialul din care este făcută îmbrăcămintea, cum ar fi bumbacul sau lâna. De exemplu, dacă o persoană are o reacție alergică la țesătură, anxietatea poate duce la fobie mai târziu în viață.

O altă sursă poate fi frica de îmbrăcăminte strâmtă, care leagă vestifobia de claustrofobie sau frica de locurile închise. Incapacitatea de a te mișca sau a te simți restricționat în mișcare poate declanșa acest lucru atunci când porți o pereche de blugi strânși sau o haină prea mică. Cea mai gravă formă a acestei fobii poate lăsa o persoană în imposibilitatea de a purta îmbrăcăminte, lăsându-i o singură opțiune: să rămână acasă, goală în autoizolare.

Aritmofobie. În timp ce mulți oameni cresc temându-se de cursul de matematică, cei care suferă de aritmofobie au o teamă reală care le poate afecta grav viața. Persoanele cu această anxietate experimentează de obicei sentimente de neliniște și suferință atunci când sunt expuse la numere. Poate fi o frică generală de toate numerele sau de un anumit număr.

Frica generală a unei persoane de numere le poate afecta grav educația și profesia. Și multe opțiuni de carieră ar provoca anxietate – contabil, bancher sau casier. Frica de un anumit număr tinde să se dezvolte din superstiție sau temeri religioase.

Cifre specifice dețin puterea în multe credințe din întreaga lume, în timp ce mulți cred în numerologie. Numerele ghinioniste abundă în diverse culturi din întreaga lume, în special numărul 13 sau 666 din lumea occidentală.

În China, Vietnam și Japonia, numărul 4 este considerat ghinionist, deoarece sună similar cu cuvântul „moarte” în acele limbi. La fel cum hotelurile occidentale nu au un etaj 13, este posibil să nu poți rezerva o cameră la etajul al patrulea în Japonia.

Foto: Deposit Photos

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot