Ce este alpaca? Cum arată alpaca?

30.06.2020
Ce este alpaca? Cum arată alpaca?

Alpaca este un animal erbivor, originar din America de Sud mai exact din Anzii Cordilieri. Ea este înrudită cu cămila care face parte din familia Camelidae. Aceasta poate fi ușor confundată cu o lamă. Cele două specii pot fi încrucișate cu succes. Cu toate acestea, trebuie specificat că o alpaca este mai mică decât o lamă.

Ce este alpaca?

Aceste animale trăiesc în Andelor din sudul Perului, Boliviei de Vest, Ecuadorului și Chilei de Nord și se simt confortabil la o altitudine de 3.500 m până la 5.000 m deasupra nivelului mării. Trebuie specificat că există două rase: Suri alpaca și Huacaya alpaca.

Animalul este strâns legat de vicunia, despre care se crede că este strămoșul lor sălbatic. Alpaca poate crește în înălțime până la aproape 1 metru și poate cântări între 48 și 84 de kilograme.

La ce este bună o alpaca?

Fiindcă este mai mică decât lama și cămilla, o alpaca nu poate fi folosită la munci fizice. În schimb, ea este crescută și folosită pentru fibra ei. Drept urmare, din fibra ei sunt fabricate obiecte tricotate și țesute, la fel ca lâna de oaie. Astfel, pot fi confecționate pături, pulovere, pălării, mănuși, eșarfe, fuste etc.

Animalul comunică ciudat

Alpaca este foarte blândă și are un limbaj al corpului destul de ciudat. Atunci când simte pericolul sau vrea să arate că un teritoriul îi aparține, animalul începe și scuipă. De obicei, masculii sunt mai agresivi decât femelele și încearcă să preia controlul turmei din care fac parte. Pentru a demonstra cine este șeful, un mascul poate imobiliza capul și gâtul unui oponent.

În ultima perioadă, animalul a început să fie tot mai apreciat și la noi în țară. Tot mai multe persoane și-au luat o alpaca, dorind să aibă un animal de companie diferit. S-a demonstrat că blândețea acestui animal ajută oamenii să se destreseze.

Alpaca

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot