Ce erau obligate să facă femeile din haremurile sultanilor? Ce se întâmpla dacă o cadână rămânea însărcinată?

01.02.2024
Ce erau obligate să facă femeile din haremurile sultanilor? Ce se întâmpla dacă o cadână rămânea însărcinată?

Cine nu a auzit despre celebrele haremuri ale sultanilor care au condus de-a lungul secolelor Imperiul Otoman? Deși pentru sultani a avea cât mai multe femei era un semn de bogăție, viața tinerelor care făceau parte din aceste haremuri nu era deloc ușoară. În ciuda unui confort sporit, femeile care făceau parte din haremuri aveau câteva obligații deloc facil de îndeplinit.

Haremurile sultanilor erau ansambluri de femei, în principal concubine și servitoare, care trăiau în palatul sultanului în perioada Imperiului Otoman. Multe dintre femeile care ajungeau în harem fuseseră răpite în timpul războaielor purtate de otomani și erau ținute prizoniere la Palatul Topkapî din Istanbul.

Aceste femei aveau diverse roluri și responsabilități în cadrul haremurilor, iar viața lor era strâns reglementată de protocolul curții. Femeile erau nevoite să se supună unui Valide Sultan, un titlu purtat de mama sultanului.

Ce obligații aveau femeile din harem?

Majoritatea femeilor din haremurile sultanilor erau concubine, adică partenere fără statut legal de soție. Acestea erau selectate pentru frumusețea lor și aduse în haremurile sultanilor pentru a le oferi companie. Unele dintre ele puteau ajunge la statutul de „haseki sultan” dacă aveau copii cu sultanul.

Reprezentantele haremurilor aveau parte de o educație privilegiată. Femeile din haremurile sultanilor primeau o educație variată, inclusiv în domenii precum literatura, muzica, dansul și poezia. Ele erau adesea instruite pentru a deveni conversante și atrăgătoare în compania sultanului.

Harem: Visul soţului după ce s-a certat cu nevasta şi doarme pe canapeaua din sufragerie. (Tudor Mușătescu)

Totodată, ele jucau un rol în ceremonii și evenimente la curte. De exemplu, participau la festivități, dansuri și alte evenimente culturale organizate în palat.

Cadânele, preferatele sultanului

Cadânele erau concubinele sultanului. Acestea erau fie alese de Valide Sultan, fie chiar de sultan. Între cadâne exista o competiție pentru a atrage atenția și favorurile sultanului. Femeile se aflau deseori într-o competiție implicită pentru a obține statutul de favorită și pentru a avea copii cu sultanul.

Sultanul făcea cadâne cadou

Cea mai mare onoare pe care un sultan i-a putut-o acorda unui oaspete de sex masculin a fost aceea de a-i prezenta o cadână de la curtea sa care nu devenise încă concubina sa. Aceste femei erau foarte râvnite, deoarece erau frumoase, talentate și educate, iar ceea ce este mai important, aveau legături cu ierarhia haremului.

Erau cadâne care erau prezentate sultanului pentru o noapte, iar după aceea nu-l mai vedeau niciodată pe sultan, cu excepția cazului în care fata rămânea însărcinată cu un copil de sex masculin.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot