Ce fel de viață duceau femeile într-un harem?

21.12.2020
Ce fel de viață duceau femeile într-un harem?

Viața femeilor a fost una complicată, de-a lungul istoriei. Statutul acestora s-a diferențiat de la o regiune la alta, precum și de la o perioadă de timp la alta. Și în prezent sunt state unde femeile sunt considerate inferioare bărbaților, fapt pentru care nu au același drepturi și libertăți.

Femeile văzute ca obiecte sexuale

În cei 600 de ani ai Imperiului Otoman femeile au avut un statut inferior bărbaților. În acele vremuri existau fel de fel de haremuri pentru a satisface plăcerile carnale ale bărbatului.

Haremul sultanului era considerat cel mai tare. Aici se găseau femei și fete cu vârste și de 7 ani. Doamnele și domnișoarele erau ținute în locuri secrete unde erau educate, controlate şi adesea abuzate de sultan şi de aleşii acestuia.

Viața acestora se desfășura într-o zonă ca un paradis, iar femeile sultanului reprezentau puterea, bogăţia şi, nu în ultimul rând, virilitatea Califatului.

Femeile din haremul sultanului

Cele mai multe dintre femei erau numite „odalisque” și înseamnă cameriste. În felul acesta se știa și rolul acestora de zi cu zi. Totodată, ele erau și amantele sultanului. Femeile sultanului erau întotdeauna aranjate, dar şi talentate în muzică, dansând şi cântând cât era ziua de lungă. Înainte de a intra în haremul sultanului, fetele și femeile erau aprobate de mama acestuia şi de prima lui soţie.

În haremul sultanului se mai găseau și alte femei, numite gedik, şi nu aveau ca îndatorire principală să satisfacă nevoile carnale ale sultanului decât dacă voia el.

Trebuie specificat că pe lângă toate aceste femei, considerate sclave, se aflau și unele libere. Acestea erau soţiile sultanului, care trăiau în preajma concubinelor acestuia şi care, teoretic ar fi fost libere. 

Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că nu toate femeile din harem trebuiau să se culce cu sultanul. Toate primeau o educaţie de bază, multe fiind crescute şi educate cu scopul de a fi măritate cu membrii importanţi ai curţii sau cu oameni politici otomani.

Haremul sultanului era un loc unde niciun bărbat nu avea voie să intre. Regulile erau stricte, iar paza femeilor era asigurată de eunuci (bărbați fără organe genitale), pentru a nu pofti la plăceri carnale.

Eunucii erau sclavi care fuseseră capturaţi în timpul războaielor sau cumpărați de pe teritoriul unor state precum Etiopia sau Sudan. Aceștia aveau ca obligații siguranța femeilor din haremul sultanului.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot