Ce este o cadână? De ce sultanii aveau cadâne în haremul lor?

04.05.2021
Ce este o cadână? De ce sultanii aveau cadâne în haremul lor?

Imaginea unui harem evocă viziuni despre împrejurimile opulente pline de femei frumoase și senzuale, a căror singură datorie era să distreze un șeic sau un sultan îmbătrânit, dar încă pofticios. Această imagine s-ar fi putut baza pe haremurile imperiale din secolele 16 și 17 ale Imperiului Otoman.

În această perioadă a istoriei, haremurile au jucat un rol important în guvernarea Imperiului Otoman. Această epoca a fost cunoscută sub numele de Domnia femeilor, Sultanatul Kadinlar.

Ce este o cadână? De ce sultanii aveau cadâne?

Implicarea femeilor și, mai precis, a lui Valide Sultan (mama sau regina mamă a sultanului) și a favoritelor sultanului (femeile din harem favorizate), în politica de stat, a diminuat puterea și poziția sultanului. Întrucât Sultanul era șeful guvernului (sau Divan), această ingerință s-a dovedit a fi în detrimentul statului otoman.

Kadins erau femeile preferate ale sultanului. Tradiția a permis doar patru kadins principale, dar un număr nelimitat de concubine. Ele erau echivalente în rang cu soțiile legale și li s-au dat apartamente, sclavi și eunuci.

Cadânele se aflau în partea de jos a ierarhiei haremului. Au fost considerate sclave în harem. De obicei nu erau văzute ca fiind suficient de frumoase pentru a fi prezentate sultanului. Ele erau potențiale candidate la concubinaj.

Cadana

Cea mai mare onoare pe care un sultan i-a putut-o acorda unui oaspete de sex masculin a fost aceea de a-i prezenta o cadână de la curtea sa care nu devenise încă concubina sa. Aceste femei erau foarte râvnite, deoarece erau frumoase, talentate și educate, iar ceea ce este mai important, aveau legături cu ierarhia haremului.

Erau cadâne care erau prezentate sultanului pentru o noapte, iar după aceea nu-l mai vedeau niciodată pe sultan, cu excepția cazului în care fata rămânea însărcinată cu un copil de sex masculin. Dacă dădeau nașterea unui copil de sex masculin, atunci ea putea deveni un ikbal (favorit) pentru sultan. Conform tradiției musulmane, niciun bărbat nu putea să-și pună ochii pe haremul altui bărbat.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot