Ce credea prințul Nicolae despre fratele său, Carol al II-lea: „Merita ghilotina, nu tronul”

12.05.2022
Ce credea prințul Nicolae despre fratele său, Carol al II-lea: „Merita ghilotina, nu tronul”

Prințul Nicolae și Carol al II-lea au fost frați. Cei doi au fost copiii regelui Ferdinand I și al reginei Maria. După ce Carol al II-lea a ajuns pe tronul României, iar prințul Nicolae s-a căsătorit în secret cu Ioana Dolette (octombrie 1931), relația dintre cei doi s-a stricat iremediabil.

Regele Carol al II-lea nu a fost de acord cu căsătoria prințului Nicolae, considerând că Ioana, care fusese fosta soție a lui Sauciuc Săveanu, fiul fostului ministru și președinte al Camerei Deputaților, era o profitoare și dorea să aibă o viață lipsită de griji.

Carol al II-lea l-a trimis în exil pe prințul Nicolae

Regele Carol al II-lea a fost un personaj foarte dur și nu a ținut cont de faptul că prințul Nicolae a fost fratele său. Drept urmare a decis ca Nicolae să plece în exil pentru 6 luni, pentru a-i veni mintea la cap. Cuplul proaspăt căsătorit nu a avut ce face și a părăsit imediat în România, însă înainte legătura civilă dintre aceștia a fost anulată, revenind în țară în aprilie 1932.

La revenirea în țară, după ce a aterizat la ora 15:00, pe aeroportul din Băneasa, prințul Nicolae a fost întâmpinat de mareșalul Prezan, care avea ordin să îl aresteze și să îl ducă la Scroviște.

Când am ajuns la șosea, i-am ordonat șoferului să vireze spre stânga și nu la dreapta, iar, cum el a ezitat, i-am pus revolverul la ceafă – nu cred să fi mers vreodată la Cotroceni cu asemenea viteză, a povestit prințul Nicolae în memoriile sale.

După ce a ajuns la Palatul Cotroceni, prințul i-a povestit mamei sale, Maria, cele întâmplate, însă cu toate acestea el a fost reținut în camera sa până a doua zi dimineața. Regele Carol al II-lea a fost de neînduplecat și l-a trimis pe Nicolae, în fiecare an, în exil. Nicolae nu s-a mai împăcat niciodată cu fratele său, iar într-o scrisoare, din anul 1935, adresată mamei sale, acesta a mărturisit tot ce credea despre Carol al II-lea.

E un trădător și un dictator, care ar merita să fie la ghilotină, și nu pe tron, a scris prințul Nicolae.

În anul 1937 a avut loc Consiliul de Coroană, iar regele i-a cerut lui Nicolae să aleagă între familia regală și soția lui. Bineînțeles, că Nicolae a ales iubirea și a plecat din nou în exil. Drept urmare, acesta a fost exclus din Casa Regală și și-a pierdut toate prerogativele ce decurgeau de aici. Ba mai mult, prințul a primit și un nume de cetățean obișnuit, Nicolae Brana.

Cu toate că relația dintre cei doi s-a stricat definitiv, în anul 1953, la moartea lui Carol al II-lea, prințul Nicolae a fost prezent.

Am venit la înmormântarea lui Carol, pentru că am simțit că era de datoria mea, deși l-am urât pe fratele meu mai mult decât orice pe lume. Carol a fost însă fratele și regele meu, își justifica el prezența.

În anul 1942, regele Mihai a fost de acord ca prințul să poarte din nou numele de Nicolae de Hohenzollern. Prințul Nicolae a murit în 1978, la vârsta de 74 de ani, la Madrid. Trupul său neînsuflețit a fost înmormântat la Lausanne, în Elveția, lângă Ioana Dolette (Doletti), marea lui dragoste.

Foto: historia.ro

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot