Ce credea prințul Nicolae despre fratele său, Carol al II-lea: „Merita ghilotina, nu tronul”

12.05.2022
Ce credea prințul Nicolae despre fratele său, Carol al II-lea: „Merita ghilotina, nu tronul”

Prințul Nicolae și Carol al II-lea au fost frați. Cei doi au fost copiii regelui Ferdinand I și al reginei Maria. După ce Carol al II-lea a ajuns pe tronul României, iar prințul Nicolae s-a căsătorit în secret cu Ioana Dolette (octombrie 1931), relația dintre cei doi s-a stricat iremediabil.

Regele Carol al II-lea nu a fost de acord cu căsătoria prințului Nicolae, considerând că Ioana, care fusese fosta soție a lui Sauciuc Săveanu, fiul fostului ministru și președinte al Camerei Deputaților, era o profitoare și dorea să aibă o viață lipsită de griji.

Carol al II-lea l-a trimis în exil pe prințul Nicolae

Regele Carol al II-lea a fost un personaj foarte dur și nu a ținut cont de faptul că prințul Nicolae a fost fratele său. Drept urmare a decis ca Nicolae să plece în exil pentru 6 luni, pentru a-i veni mintea la cap. Cuplul proaspăt căsătorit nu a avut ce face și a părăsit imediat în România, însă înainte legătura civilă dintre aceștia a fost anulată, revenind în țară în aprilie 1932.

La revenirea în țară, după ce a aterizat la ora 15:00, pe aeroportul din Băneasa, prințul Nicolae a fost întâmpinat de mareșalul Prezan, care avea ordin să îl aresteze și să îl ducă la Scroviște.

Când am ajuns la șosea, i-am ordonat șoferului să vireze spre stânga și nu la dreapta, iar, cum el a ezitat, i-am pus revolverul la ceafă – nu cred să fi mers vreodată la Cotroceni cu asemenea viteză, a povestit prințul Nicolae în memoriile sale.

După ce a ajuns la Palatul Cotroceni, prințul i-a povestit mamei sale, Maria, cele întâmplate, însă cu toate acestea el a fost reținut în camera sa până a doua zi dimineața. Regele Carol al II-lea a fost de neînduplecat și l-a trimis pe Nicolae, în fiecare an, în exil. Nicolae nu s-a mai împăcat niciodată cu fratele său, iar într-o scrisoare, din anul 1935, adresată mamei sale, acesta a mărturisit tot ce credea despre Carol al II-lea.

E un trădător și un dictator, care ar merita să fie la ghilotină, și nu pe tron, a scris prințul Nicolae.

În anul 1937 a avut loc Consiliul de Coroană, iar regele i-a cerut lui Nicolae să aleagă între familia regală și soția lui. Bineînțeles, că Nicolae a ales iubirea și a plecat din nou în exil. Drept urmare, acesta a fost exclus din Casa Regală și și-a pierdut toate prerogativele ce decurgeau de aici. Ba mai mult, prințul a primit și un nume de cetățean obișnuit, Nicolae Brana.

Cu toate că relația dintre cei doi s-a stricat definitiv, în anul 1953, la moartea lui Carol al II-lea, prințul Nicolae a fost prezent.

Am venit la înmormântarea lui Carol, pentru că am simțit că era de datoria mea, deși l-am urât pe fratele meu mai mult decât orice pe lume. Carol a fost însă fratele și regele meu, își justifica el prezența.

În anul 1942, regele Mihai a fost de acord ca prințul să poarte din nou numele de Nicolae de Hohenzollern. Prințul Nicolae a murit în 1978, la vârsta de 74 de ani, la Madrid. Trupul său neînsuflețit a fost înmormântat la Lausanne, în Elveția, lângă Ioana Dolette (Doletti), marea lui dragoste.

Foto: historia.ro

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot