Ce cheltuieli poți deconta pe firmă?

16.11.2022
Ce cheltuieli poți deconta pe firmă?

Toți cei care dețin un PFA sau un SRL vor să plătească cât mai puține taxe și impozite la stat. În felul acesta ei vor rămâne cu mai mulți bani și mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională. O modalitate de a face acest lucru este de a trece unele cheltuieli pe firmă, parțial sau integral. Trebuie precizat că nu toate cheltuielile sunt acceptate și este bine să fiți la curent cu ceea ce este permis pentru a nu avea probleme la un eventual control de la ANAF.

Ce presupune decontarea cheltuielilor pe firmă?

Această practică este realizată de toți cei care dețin o organizare juridică și înseamnă să achiziționezi bunuri și servicii pe banii firmei. Totul trebuie înregistrat în evidențele contabile și obligatoriu să ajute la dezvoltarea activității economice.

Avantajul decontării cheltuielilor pe firmă ține de faptul că poți achiziționa bunuri și servicii care să ajute la dezvoltarea activității economice fără să folosești bani proprii, ci pe cei ai firmei. În felul acesta se plătesc mai puține taxe la stat, precum: TVA sau impozit pe profit. Totodată, pot fi retrași bani legali din firmă, fără impozit pe dividente.

Tipuri de cheltuieli care pot fi decontate de firmă

Cheltuielile care pot fi decontate de firmă sunt de două feluri: deductibile integral și deductibile parțial. Toate trebuie să respecte legile în vigoare, să fie efectuate în interesul firmei și să poată fi justificate prin documente.

Iată care sunt cheltuielile deductibile integral:

Iată care sunt cheltuielile deductibile parțial:

Tot ceea ce nu este trecut în aceste două liste de cheltuieli deductibile, integral și parțial, nu este permis, iar la un control de la ANAF se pot primi amenzi usturătoare. De aceea, este indicat ca înainte să înregistrezi în contabilitatea firmei o cheltuială să se apeleze la un contabil.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot