Ce cheltuieli poți deconta pe firmă?

16.11.2022
Ce cheltuieli poți deconta pe firmă?

Toți cei care dețin un PFA sau un SRL vor să plătească cât mai puține taxe și impozite la stat. În felul acesta ei vor rămâne cu mai mulți bani și mai multe oportunități de dezvoltare personală și profesională. O modalitate de a face acest lucru este de a trece unele cheltuieli pe firmă, parțial sau integral. Trebuie precizat că nu toate cheltuielile sunt acceptate și este bine să fiți la curent cu ceea ce este permis pentru a nu avea probleme la un eventual control de la ANAF.

Ce presupune decontarea cheltuielilor pe firmă?

Această practică este realizată de toți cei care dețin o organizare juridică și înseamnă să achiziționezi bunuri și servicii pe banii firmei. Totul trebuie înregistrat în evidențele contabile și obligatoriu să ajute la dezvoltarea activității economice.

Avantajul decontării cheltuielilor pe firmă ține de faptul că poți achiziționa bunuri și servicii care să ajute la dezvoltarea activității economice fără să folosești bani proprii, ci pe cei ai firmei. În felul acesta se plătesc mai puține taxe la stat, precum: TVA sau impozit pe profit. Totodată, pot fi retrași bani legali din firmă, fără impozit pe dividente.

Tipuri de cheltuieli care pot fi decontate de firmă

Cheltuielile care pot fi decontate de firmă sunt de două feluri: deductibile integral și deductibile parțial. Toate trebuie să respecte legile în vigoare, să fie efectuate în interesul firmei și să poată fi justificate prin documente.

Iată care sunt cheltuielile deductibile integral:

Iată care sunt cheltuielile deductibile parțial:

Tot ceea ce nu este trecut în aceste două liste de cheltuieli deductibile, integral și parțial, nu este permis, iar la un control de la ANAF se pot primi amenzi usturătoare. De aceea, este indicat ca înainte să înregistrezi în contabilitatea firmei o cheltuială să se apeleze la un contabil.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot