Care este diferența dintre insolvență și faliment?

21.06.2023
Care este diferența dintre insolvență și faliment?

Mediul antreprenorial a început să se dezvolte serios în România după anii ’90. De puțină vreme marile companii încep să aibă concurență în micii întreprinzători. Afacerile au succes și dacă cei care le-au deschis au încredere în ideile lor și nu se tem de eșec. Cei care pierd pariul cu mediul afacerilor își pun firma în insolvență sau faliment. Care sunt diferențele dintre o firmă în insolvență și una în faliment?

Firmă în insolvență vs. firmă în faliment

insolvență

Mediul afacerilor este unul al încercărilor în care nu mulți reușesc. Cei care au puterea de a depăși toate provocările ajung să se bucure de reușitele lor. Bucuria unui client mulțumit poate depăși plăcerea pe care o aveai ca salariat. Din păcate, nu toți antreprenorii trec testul timpului și al încrederii clienților și ajung să pună firma în insolvență… sau în faliment. Dar care este diferența dintre aceste acțiuni care aduc finalitatea afacerii.

Conform limbajului juridic, insolvența este momentul în care firma deținută nu are fondurile financiare disponibile pentru plata datoriilor, lichide și exigibile. O persoană, familie sau companie poate ajunge în procesul de insolvență în momentul în care datoriile nu sunt achitate la timp, deoarece banii pe care îi deține sunt mai puțini decât cheltuielile.

În același timp, procedura de faliment înseamnă insolvența aplicată direct debitorului în vederea lichidării averii pentru acoperirea pasivului. Există două forme de faliment. Una de reorganizare, în care sunt restructurate planuri de plată și una de lichidare, când sunt vândute bunuri pentru acoperirea cheltuielilor.

Deși pentru un necunoscător, cei doi termeni pot fi identici, acestea deservesc două acțiuni diferite. Astfel că un debitor poate intra de mai multe ori în insolvență, în care există o reorganizare, iar falimentul reprezintă lichidarea întregii averi.

În cât timp poți deschide o firmă?

În anul 2023, unii angajați vor să devină independenți și să intre în lumea antreprenoriatului. În funcție de tipul de firmă pe care oamenii vor să o aibă, există o serie de documente care trebuie adunate și pregătite pentru instituția legală de deschidere.

Astfel că, dacă toate documentele sunt pregătite și acceptate de către autorități, termenul cel mai prietenos este de 3 zile. Pentru a ajunge la acest interval, trebuie îndeplinite mai multe criterii:

  1. Rezervarea numelui societății
  2. Stabilirea obiectului principal de activitate
  3. Redactarea actului constitutiv
  4. Depunerea cazierului fiscal
  5. Întocmirea contractului de sediu social
  6. Depunerea copiei/copiilor de identitate
  7. Specimenul de semnătură a administratorului
  8. Depunerea capitalului, de minimum 200 de lei
  9. Depunerea actelor la Registrul Comerțului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
Profeția lui Nikola Tesla din 1926 – a prezis existența SmartPhone-ului și comunicarea WIFI: „Va fi uimitor”
De-a lungul istoriei, unele dintre cele mai mari invenții au fost anticipate de viziuni extraordinare. Printre acești vizionari, Nikola Tesla se evidențiază nu doar ca un inventator genial, dar... citește tot
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Cele mai tari gafe făcute de candidații la alegerile prezidențiale. Ciolacu, Simion sau Ciucă și-au dat cu stângul în dreptul!
Alegerile prezidențiale din România atrag întotdeauna atenția nu doar prin promisiuni și discursuri, ci și prin gafele celor care candidează. Fie că este vorba despre Marcel Ciolacu, George... citește tot
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Cum a luat legătura B.P. Hașdeu cu fiica sa moartă la șase luni după ce tânăra a decedat?
Despre Iulia Hașdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, și legătura dintre cei doi, s-a vorbit mai mult după moartea sa. Iulia Hașdeu a fost un copil genial care, deși a trăit numai 18 ani,... citește tot