Care este diferența dintre insolvență și faliment?

21.06.2023
Care este diferența dintre insolvență și faliment?

Mediul antreprenorial a început să se dezvolte serios în România după anii ’90. De puțină vreme marile companii încep să aibă concurență în micii întreprinzători. Afacerile au succes și dacă cei care le-au deschis au încredere în ideile lor și nu se tem de eșec. Cei care pierd pariul cu mediul afacerilor își pun firma în insolvență sau faliment. Care sunt diferențele dintre o firmă în insolvență și una în faliment?

Firmă în insolvență vs. firmă în faliment

insolvență

Mediul afacerilor este unul al încercărilor în care nu mulți reușesc. Cei care au puterea de a depăși toate provocările ajung să se bucure de reușitele lor. Bucuria unui client mulțumit poate depăși plăcerea pe care o aveai ca salariat. Din păcate, nu toți antreprenorii trec testul timpului și al încrederii clienților și ajung să pună firma în insolvență… sau în faliment. Dar care este diferența dintre aceste acțiuni care aduc finalitatea afacerii.

Conform limbajului juridic, insolvența este momentul în care firma deținută nu are fondurile financiare disponibile pentru plata datoriilor, lichide și exigibile. O persoană, familie sau companie poate ajunge în procesul de insolvență în momentul în care datoriile nu sunt achitate la timp, deoarece banii pe care îi deține sunt mai puțini decât cheltuielile.

În același timp, procedura de faliment înseamnă insolvența aplicată direct debitorului în vederea lichidării averii pentru acoperirea pasivului. Există două forme de faliment. Una de reorganizare, în care sunt restructurate planuri de plată și una de lichidare, când sunt vândute bunuri pentru acoperirea cheltuielilor.

Deși pentru un necunoscător, cei doi termeni pot fi identici, acestea deservesc două acțiuni diferite. Astfel că un debitor poate intra de mai multe ori în insolvență, în care există o reorganizare, iar falimentul reprezintă lichidarea întregii averi.

În cât timp poți deschide o firmă?

În anul 2023, unii angajați vor să devină independenți și să intre în lumea antreprenoriatului. În funcție de tipul de firmă pe care oamenii vor să o aibă, există o serie de documente care trebuie adunate și pregătite pentru instituția legală de deschidere.

Astfel că, dacă toate documentele sunt pregătite și acceptate de către autorități, termenul cel mai prietenos este de 3 zile. Pentru a ajunge la acest interval, trebuie îndeplinite mai multe criterii:

  1. Rezervarea numelui societății
  2. Stabilirea obiectului principal de activitate
  3. Redactarea actului constitutiv
  4. Depunerea cazierului fiscal
  5. Întocmirea contractului de sediu social
  6. Depunerea copiei/copiilor de identitate
  7. Specimenul de semnătură a administratorului
  8. Depunerea capitalului, de minimum 200 de lei
  9. Depunerea actelor la Registrul Comerțului.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot