Ce este un PFA? Cum îți poți deschide un PFA?

13.06.2023
Ce este un PFA? Cum îți poți deschide un PFA?

România anului 2023 este despre aspirații, multă muncă și cei care încearcă să reușească în plan profesional. Anual, mii de firme se deschid în diverse activități, iar foarte mulți oameni devin antreprenori. Fie că s-au plictisit de viața de angajat sau lucrează individual, înființarea firmelor este din ce în ce mai populară. Ce este o firmă PFA și care sunt pașii necesari pentru înființare?

Ce este o firmă de tip PFA?

PFA

În România există mai multe tipuri de societăți comerciale. Cele mai cunoscute sunt: societate în nume colectiv SNC; societate pe acțiuni SA; societate cu răspundere limitată SRL sau societate de tip Persoană Fizică Autorizată.

Ultimele dintre cele două, SRL și PFA reprezintă cele două mari tipuri de firme pe care românii obișnuiesc să le utilizeze. Acest lucru se datorează sumelor mici pe care aceștia trebuie inițial să le investească.

Conform autorităților, PFA reprezintă firma unui profesionist, denumită Persoană Fizică Autorizată, și se compune din numele acestuia scris în întregime sau din numele și inițiala prenumelui. Acestora li se adaugă sintagma „Persoană Fizică Autorizată”. Concret, în momentul în care o persoană deschide acest tip de companie, numele va fi „X Z Persoană Fizică Autorizată.”

Documentele necesare cerute de către Oficiul Național al Registrului Comerțului sunt:

  1. Cererea de înregistrare, în original;
  2. Anexa privind înregistrarea fiscală;
  3. Declarația-tip pe propria răspundere privind desfășurarea activității pentru sediul firmei;
  4. Dovada rezervării denumirii firmei, în original;
  5. Actul de identitate al titularului;
  6. Dovada dreptului de folosință asupra sediului;
  7. Verificarea unicității;
  8. Informații din cazierul fiscal, în original.

Care este diferența dintre Persoană Fizică Autorizată și SRL în 2023?

Mulți dintre antreprenorii la început de drum se întreabă care tip de societate este mai avantajoasă și fără bătăi de cap, PFA sau SRL. Iată care sunt diferențele majore dintre cele două firme, în anul 2023:

PFA – În funcție de tipul de impozitare, se va achita 10% impozit pe venit. Dacă se depășește plafonul celor 6 salarii minime, este nevoie de plată suplimentară.

SRL – Trebuie plătit impozit pe venit de 1%, dacă există minimum un angajat full time și cifra de afaceri nu depășește 500.000 euro.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot