Ce cadouri primea Ceaușescu de la români de ziua sa?

31.01.2023
Ce cadouri primea Ceaușescu de la români de ziua sa?

În data de 26 ianuarie 2023 Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 105 ani, dacă ar mai fi trăit. Fostul lider comunist își serba ziua cu mare fast, după ce a ajuns în fruntea României. De altfel, cetățenii români se întreceau în a ridica ode pentru cel mai iubit fiu al poporului.

Potrivit datelor istorice, Nicolae Ceaușescu primea foarte multe cadouri de la cetățenii români de ziua sa. În plus, erau organizate tot felul de evenimente pentru a-l slăvi pe iubitul conducător. Cu toate acestea, soțul Elenei Ceaușescu nu era impresionat de atenția primită din partea maselor.

Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el, a povestit Camil Roguschi, fostul arhitect al lui Ceaușescu, potrivit evz.ro.

Când s-a născut Nicolae Ceaușescu?

Toată lumea știe că Nicolae Ceaușescu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918. Cu toate acestea, autoritățile române au venit cu o precizare, în anul 2022, legat de ziua de naștere a fostului lider comunist.

Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti, a scris Lavinia Betea, în cartea „Ceauşescu şi epoca sa”.

Este bine să reamintim că Nicolae Ceaușescu a absolvit doar patru clase, după care a plecat la București și a lucrat la un atelier de cizmărie. Liderul comunist a ajuns la putere după ani de propagandă în favoarea acestei ideologii socialiste extreme. De altfel, din cauza faptului că a promovat intens comunismul, în perioadă a tinereții, Ceaușescu a făcut în total șase ani și șapte luni de pușcărie.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vapoarele nu au faruri?
De ce vapoarele nu au faruri?
De când lumea și pământul automobilele au fost dotate cu sisteme de iluminare. Inițial, primele „faruri” erau, de fapt, niște felinare. Astăzi, mașinile au lumini puternice menite să... citește tot
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
Cum e să conduci la o altitudine de peste 5.000 de metri? Cea mai înaltă șosea din lume se află în India!
V-ați întrebat vreodată care este cea mai înaltă șosea circulată din lume? Ei bine, aceasta este situată în regiunea Ladakh din nordul Indiei la o altitudine de peste 5600 de metri. Numele... citește tot
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Terariul, o oază de liniște într-o lume tot mai ocupată! De ce terariul a înlocuit plantele de apartament?
Trăim într-o epocă în care totul se desfășoară pe repede înainte. Viteza informațiilor pe care le procesăm și ritmul alert al vieții cotidiene fac ca unele aspecte mai delicate ale... citește tot