Ce cadouri primea Ceaușescu de la români de ziua sa?

31.01.2023
Ce cadouri primea Ceaușescu de la români de ziua sa?

În data de 26 ianuarie 2023 Nicolae Ceaușescu ar fi împlinit 105 ani, dacă ar mai fi trăit. Fostul lider comunist își serba ziua cu mare fast, după ce a ajuns în fruntea României. De altfel, cetățenii români se întreceau în a ridica ode pentru cel mai iubit fiu al poporului.

Potrivit datelor istorice, Nicolae Ceaușescu primea foarte multe cadouri de la cetățenii români de ziua sa. În plus, erau organizate tot felul de evenimente pentru a-l slăvi pe iubitul conducător. Cu toate acestea, soțul Elenei Ceaușescu nu era impresionat de atenția primită din partea maselor.

Le adunam pe toate în nişte depozite din strada Molière. Erau fotolii, canapele, covoare pe care scria, din ţesătură câte ceva de genul: Să ne trăiţi, tovarăşe Nicolae Ceauşescu! Deci, inutile. În ultimul timp, se ajunsese la decizia ca arhitecţii să scrie la judeţe cam ce cadou să pregătească, ataşându-le uneori şi schiţa de model. Noi lucram la atâtea palate şi aveam nevoie de mobile, dar cele primite de ziua lui Ceauşescu erau inutilizabile. Nici tablourile nu se puteau folosi, fiindcă îi reprezenta pe ei doi sau numai pe el, a povestit Camil Roguschi, fostul arhitect al lui Ceaușescu, potrivit evz.ro.

Când s-a născut Nicolae Ceaușescu?

Toată lumea știe că Nicolae Ceaușescu s-a născut în data de 26 ianuarie 1918. Cu toate acestea, autoritățile române au venit cu o precizare, în anul 2022, legat de ziua de naștere a fostului lider comunist.

Potrivit informaţiilor consemnate în autobiografia pe care o punem la dispoziţia dumneavoastră, acesta s-a născut la 26 ianuarie 1918. Data nu ar corespunde realităţii istorice, Nicolae Ceauşescu născându-se pe 23 ianuarie 1918, în satul Tătărăi din comuna Scorniceşti, a scris Lavinia Betea, în cartea „Ceauşescu şi epoca sa”.

Este bine să reamintim că Nicolae Ceaușescu a absolvit doar patru clase, după care a plecat la București și a lucrat la un atelier de cizmărie. Liderul comunist a ajuns la putere după ani de propagandă în favoarea acestei ideologii socialiste extreme. De altfel, din cauza faptului că a promovat intens comunismul, în perioadă a tinereții, Ceaușescu a făcut în total șase ani și șapte luni de pușcărie.

Foto: adevarul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot