Ce animale au trăit pe Pământ înaintea dinozaurilor și trăiesc și astăzi?

17.11.2021
Ce animale au trăit pe Pământ înaintea dinozaurilor și trăiesc și astăzi?

Dinozaurii fascinează și astăzi copiii și adulții deopotrivă. Este atât de distractiv să-ți imaginezi cum arăta Pământul cu milioane de ani în urmă. Cum ar fi viața dacă Tyrannosaurus Rex ar mai cutreiera Pământul?

Dar au fost dinozaurii primele viețuitoare de pe Pământ? Sau existau și alte animale pe Pământ înainte ca dinozaurii să conducă lumea? Dinozaurii au dominat Pământul acum 140 de milioane de ani. Dar nu au fost primii! Au existat animale care au cutreierat lumea cu mult înaintea lor.

Dinozaurii. Ce animale au trăit înaintea dinozaurilor?

Oamenii împart deja planeta cu specii care sunt la fel de vechi ca dinozaurii și altele care sunt direct descendenți din ei. Unele nu s-au schimbat prea mult în ultimele zeci de milioane de ani, în timp ce altele sunt practic de nerecunoscut.

Unele dintre cele mai interesante animale au trăit în perioada Carboniferului. La acea vreme, Pământul era acoperit de mlaștini calde și umede și de păduri tropicale. Aceste locuri găzduiau mulți amfibieni mari, scrie wonderopolis.org.

Una dintre creaturile bizare care trăiau în acele mlaștini a fost Diploceraspis. Cum arăta acest animal? Imaginați-vă o salamandră care are trei picioare. Acum, atașați-i un cap în formă de bumerang.

Lumea nu avea doar amfibieni mari, ciudați. Au existat și insecte uriașe. În acea perioadă, atmosfera Pământului avea mult mai mult oxigen decât are astăzi. Acest lucru a dus la existența unor insecte zburătoare mult mai mari.

De exemplu, Meganeura era o libelulă uriașă. A trăit în mlaștinile preistorice ale Pământului. Ați văzut vreodată o libelulă modernă? Dacă da, știți că pot fi mult mai mari decât o insectă tipică. Cu toate acestea, Meganeura ar fi putut avea dimensiunea unei păsări mari, cum ar fi un vultur.

Crocodilii sunt pe Terra cu mult înaintea dinozaurilor. Ei fac parte dintr-un grup cunoscut sub numele de archosauri („reptile conducătoare”), care datează din perioada Triasicului timpuriu (acum 250 de milioane de ani). Cel mai vechi crocodilian, între timp, a evoluat în urmă cu aproximativ 95 de milioane de ani, în perioada Cretacicului târziu. Crocodilii moderni descind din aligatori preistorici precum Deinosuchus, prădători care locuiesc în apă subterană, cu un bot lung, o coadă puternică și o mulțime, o mulțime de dinți.

Un schelet vechi de 150 de milioane de ani, considerat un strămoș al crocodilului din zilele noastre, a fost descoperit în anul 2014 în Chile. Specia, denumită Burkesuchus mallingrandensis, a fost descoperită de către o echipă de cercetători argentinieni şi chilieni într-un depozit de fosile din apropierea oraşului Mallin Grande, din Patagonia.

În afară de crocodili, singurii alți archosauri despre care se știe că au supraviețuit în epoca modernă sunt păsările. Aceasta înseamnă că crocodilii sunt strâns înrudiți cu rațele din iazurile de azi.

Cazuarul este o pasăre cu picioare uriașe și este direct descendentă din dinozauri precum velociraptorii. Sunt a treia specie de păsări ca mărime din lume și se știe că atacă oamenii. Aceste creaturi pot fi găsite în nordul Australiei, Papua Noua Guinee și Indonezia și au gâturile albastre. Una dintre celelalte caracteristici care pot lega cazuarul de dinozauri este creasta piele de pe capul lor de la care provine numele lor („kasu” înseamnă cu coarne în papuană, în timp ce „weri” înseamnă cap).

Tuatara este o fiară remarcabilă și singurul supraviețuitor al unei filiații genetice care a apărut în Triasicul timpuriu. Tuatara face parte din grupul de reptile Rhynchocephalia, care a înflorit într-o diversitate deplină între 240 de milioane și 60 de milioane de ani în urmă.

Aceste șopârle trăiesc în insulele din largul coastei Noii Zeelande, hrănindu-se cu gândaci, păianjeni și melci, precum și cu păsări mici pe care le decapitează cu dinții lor asemănători unui ferăstrău. Tuatara poate trăi până la 100 de ani și se descurcă la fel de bine la temperaturi scăzute. Ele pot fi denumite în mod obișnuit ca un dinozaur viu.

Dacă spui despre rechini că sunt dinozauri moderni îi jignești, deoarece sunt mult mai în vârstă. Strămoșii lor au evoluat în forme recunoscute asemănătoare rechinului cu peste 450 de milioane de ani în urmă, în perioada Siluriană.

Șopârlele au în comun un ascendent reptilien care datează de milioane de ani. Au multe trăsături genetice comune, cum ar fi depunerea ouălor, șopârlele și dinozaurii au urmat căi separate de dezvoltare.

Dinozaurii au picioarele îndreptate drept către pământ, precum cele ale cailor sau ale oamenilor. În schimb, șopârlele și crocodilii au picioare care se întind în lateral.

De fapt, pentru tot ceea ce dinozaur înseamnă „șopârlă îngrozitoare”, șopârlele sunt doar o relație îndepărtată cu orice archosauri, despărțindu-se de strămoșii lor comuni când au apărut pentru prima dată în Triasicul târziu.

Foto: bbc.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot