A fost descoperit un embrion de dinozaur. Ce înseamnă acest lucru?

27.12.2021
A fost descoperit un embrion de dinozaur. Ce înseamnă acest lucru?

În Ganzhou, provincia Jiangxi din sudul Chinei, a fost descoperit un embrion de dinozaur perfect conservat, în anul 2000, însă a fost păstrat fără să fie cercetat într-un muzeu, timp de 10 ani. Embrionul se afla într-un ou fosilizat.

Cercetătorii de la Yingliang Group, o companie care extrage pietre, au bănuit că printre rocile extrase se găsește și una care ar conține fosile de ou, dar le-au depozitat timp de 10 ani. Când a început construcția Muzeului de Istorie Naturală din Piatra Yingliang, au fost sortate cutii cu fosilele descoperite. Embrionul găsit a fost denumit „Bebeluşul Yingliang”.

Personalul muzeului le-a identificat ca fiind ouă de dinozaur și a văzut câteva oase pe secțiunea transversală spartă a unuia dintre ouă, a declarat Lida Xing de la Universitatea de Geoștiințe, Beijing, într-un comunicat de presă, potrivit cbsnews.com.

Pentru a fi mai exacți embrionul provine de la oviraptorozauri, o specie asemănătoare păsărilor, parte din grupul theropodelor, dinozauri fără dinţi. Theropodul înseamnă „picior de fiară”, dar picioarele acestora se asemănau de obicei cu cele ale păsărilor.

Ce se va întâmpla cu embrionul de dinozaur?

Potrivit cercetătorilor, acum mai bine de 66 de milioane de ani, embrionul de dinozaur era gata să eclozeze, exact ca puiul de găină. De-a lungul timpului, au mai fost descoperite ouă de dinozauri, însă niciodată cu un embrion atât de bine conservat. Poziția embrionului este și ea una de studiat atent, fiindcă nu a fost văzută anterior la un dinozaur non-aviar.

Cei mai cunoscuți embrioni de dinozaur non-aviari sunt incompleti cu scheletele dezarticulate. Am fost surprinși să vedem acest embrion frumos conservat în interiorul unui ou de dinozaur, culcat într-o postură asemănătoare unei păsări. Această postură nu a mai fost văzută înainte la dinozaurii non-aviari, a spus Waisum Maof de la Universitatea din Birmingham, Marea Britanie, potrivit sursei citate mai sus.

Cercetătorii vor continua să studieze embrionul în profunzime. Ei vor încerca să-și imagineze anatomia internă. Unele dintre părțile corpului său sunt încă acoperite de roci. Descoperirile lor pot fi folosite, ulterior, în mai multe studii asupra embrionilor fosili.

Cum arată un oviraptorozaur?

Oviraptorozaurii sunt un grup de dinozauri maniraptorani cu pene din perioada Cretacică, care au trăit în ceea ce este acum Asia și America de Nord. Ei se disting prin craniile lor scurte, cioc asemănător cu al papagalilor, cu sau fără creste osoase deasupra capului. Au variat ca mărime de la Caudipteryx, care era de mărimea unui curcan, până la Gigantoraptor care avea 8 metri lungime. Aceste animale sunt considerate strămoșii păsărilor, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org și cbsnews.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Curiozități despre „fenomenul” Nicolae Iorga, unul dintre cei mai geniali români din istorie
Nicolae Iorga a fost, de departe, una dintre cele mai geniale minți. Pe lângă faptul că era o „adevărată enciclopedie”, Iorga a fost un personaj controversat. Publicația shtiu.ro, unul... citește tot
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Care este singura țară din lume care (aproape că) nu face nici exporturi, nici importuri? Cum trăiesc oamenii acolo?
Într-o lume tot mai globalizată, există un stat care rezistă fără să facă exporturi sau importuri. Este vorba despre Coreea de Nord, una dintre cele mai închise țări din lume. Singura... citește tot
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
G-Shock Octagon: design iconic și tehnologii inovatoare de la Casio
Timpul are o importanță deosebită pentru noi, oamenii. În ultimii 150 de ani, ceasurile au căpătat o importanță aparte pentru viața noastră de zi cu zi. Ceasurile se pot îmărți în două... citește tot