Câți bani câștigă Mircea Geoană de la NATO? Cât ar încasa ca președinte al României?

11.03.2024
Câți bani câștigă Mircea Geoană de la NATO? Cât ar încasa ca președinte al României?

În anul 2019, românul Mircea Geoană a fost numit secretar general adjunct al NATO, devenind al 17-lea secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice și primul român care ocupă această funcție. În anul 2021, mandatul lui Geoană a fost extins și va ocupa funcția până în octombrie 2024. Totuși, cât câștigă Mircea Geoană la NATO?

În mod neoficial, Mircea Geoană (65 de ani) a început deja o campanie electorală, deși nu a anunțat dacă va candida sau nu. Prezent la toate podcasturile și la multe evenimente, Mircea Geoană își pregătește candidatura la cea mai înaltă funcție din statul român: președintele României.

Geoană ia bani grei de la NATO

„Încă nu știu dacă voi candida”, a declarat Mircea Geoană în luna februarie. Întrucât mandatul lui Geoană la NATO se va sfârși în toamnă, acesta va renunța la un salariu imens. Conform grilei salariale consultată de shtiu.ro, secretarul general adjunct al NATO încasează 16.843 de euro pe lună, adică 202.116 euro pe an. În perioada în care a fost ambasador la Washington, între 1996 și 2000, Mircea Geoană avea un salariu lunar de 3.000 dolari, adică 36.000 USD pe an.

Ce salariu are președintele României?

Dacă va ajunge președinte, Geoană, cel despre care se spune că este numărul 2. ca importanță în NATO, va trebui să renunțe la ceva bani. Președintele României are cele mai importante atribuții din statul român. Ca atare, în jurul său este un întreg aparat administrativ numit „Administrația prezidențială”. Salariul șefului statului este cel mai mare din țară, la nivel teoretic, deși în ultimii ani au existat destule persoane care lucrează în aparatul public și al căror venit lunar, cu tot cu sporuri, l-a depășit pe cel al Președintelui României.

Preşedintele României primeşte un salariu de bază lunar de 29.360 lei, adică aproape 6.000 de euro pe lună. Dacă va ajunge președinte, Mircea Geoană va încasa cu 10.000 de euro mai puțin.

Cât câștigă șeful NATO?

Secretarul general al NATO este norvegianul Jens Stoltenberg funcționarul public șef al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), conform nato.int. Acesta are 64 de ani și a fost prim-ministru al Norvegiei între 2000-2001 și 2005-2013 din partea Partidului Muncitoresc Norvegian. Acesta câștigă lunar 26.878 de euro.

De altfel, șeful NATO a fost cel care a anunțat prelungirea mandatului lui Geoană. „Mircea Geoană a fost un adjunct extraordinar și un sprijin grozav pentru mine personal într-o perioadă critică pentru securitatea euro-atlantică. Abilitatea sa politică, expertiza și eleganța dovedită chiar și în momente de presiune continuă să fie calități puternice pentru Alianța noastră transatlantică. Ca recunoaștere a serviciului său, am extins mandatul său ca secretar general adjunct cu încă un an, până la mijlocul lui octombrie 2024. Îi mulțumesc lui Mircea pentru dedicare și abia aștept să continuăm să lucrăm împreună”, a transmis la vremea respectivă norvegianul

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot