Ce stat dă cei mai mulți bani la NATO? Cât dă România?

14.02.2024
Ce stat dă cei mai mulți bani la NATO? Cât dă România?

NATO reprezintă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organization). Organizația a fost formată în anul 1949 pentru a asigura securitatea colectivă împotriva amenințării reprezentate, în primul rând, de Uniunea Sovietică. Astăzi, 31 de țări sunt membre ale alianței. Totuși, cum este întreținută organizația și ce state cotizează?

Ce state sunt membre NATO?

Membrii inițiali ai NATO (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Alte state membre sunt: Grecia și Turcia (anul 1952), Germania (1955), Spania (1982), Cehia, Ungaria, Polonia (1999), Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia (2004), Albania și Croația (2009), Muntenegru (2017) și Finlanda (2023).

Ce țară plătește cei mai mulți bani la NATO?

Alături de Polonia, Statele Unite ale Americii sunt cei mai mari contribuitori financiari la NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord). În cadrul NATO, statele membre s-au angajat să contribuie cu cel puțin 2% din PIB la cheltuielile lor de apărare. Statele Unite au fost adesea criticate pentru faptul că contribuie mai mult decât alți membri ai NATO și că există o discrepanță semnificativă între contribuția lor și cea a altor aliați.

Totuși, numărul de națiuni care respectă procentul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare reprezintă doar o treime din cele 31 de state. Printre statele care nu alocă nici măcar 2% din PIB pentru apărare se numără Franța (1,90%), Germania (1,57%) sau Norvegia (1,67%), notează forces.net. Din fericire, România alocă 2,44 din PIB, lucru care o clasează printre statele NATO fruntașe.

Statele vecine cu Ucraina, cele mai darnice

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, țările care se învecinează cu statul atacat au mărit nivelul alocat apărării. Estonia (2,73%), Lituania (2,54%), Finlanda (2,45%), România (2,44%), Ungaria (2,43%) și Letonia (2,07%) depășesc toate pragul cerut de NATO pentru cheltuielile de apărare.

Polonia este cel mai mare cheltuitor al alianței ca pondere din PIB, contribuind cu 3,90%, cheltuind chiar mai mult decât SUA (3,49%).

Ce buget are NATO?

Aliații au convenit asupra bugetelor civile și militare ale NATO pentru anul 2024 în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord ce a avut loc pe 13 decembrie 2023. Bugetul civil este stabilit la 438,1 milioane euro, iar bugetul militar este stabilit la 2,03 miliarde euro, reprezentând o creștere de 18,2% și respectiv 12% față de 2023.

Care este singura țară din NATO fără armată?

Islanda este un stat aparte. Deși nu mai are armată din 1869, Islanda este membru NATO încă de la începutul alianței, din anul 1949. Cu toate că Islanda nu are armată, încă păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii, o pază de coastă militarizată extinsă, un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Foto: forces.net & stirileprotv.ro

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot