Ce stat dă cei mai mulți bani la NATO? Cât dă România?

14.02.2024
Ce stat dă cei mai mulți bani la NATO? Cât dă România?

NATO reprezintă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (North Atlantic Treaty Organization). Organizația a fost formată în anul 1949 pentru a asigura securitatea colectivă împotriva amenințării reprezentate, în primul rând, de Uniunea Sovietică. Astăzi, 31 de țări sunt membre ale alianței. Totuși, cum este întreținută organizația și ce state cotizează?

Ce state sunt membre NATO?

Membrii inițiali ai NATO (1949) au fost Belgia, Canada, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Regatul Unit și Statele Unite. Alte state membre sunt: Grecia și Turcia (anul 1952), Germania (1955), Spania (1982), Cehia, Ungaria, Polonia (1999), Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia, Slovenia (2004), Albania și Croația (2009), Muntenegru (2017) și Finlanda (2023).

Ce țară plătește cei mai mulți bani la NATO?

Alături de Polonia, Statele Unite ale Americii sunt cei mai mari contribuitori financiari la NATO (Organizația Tratatului Atlanticului de Nord). În cadrul NATO, statele membre s-au angajat să contribuie cu cel puțin 2% din PIB la cheltuielile lor de apărare. Statele Unite au fost adesea criticate pentru faptul că contribuie mai mult decât alți membri ai NATO și că există o discrepanță semnificativă între contribuția lor și cea a altor aliați.

Totuși, numărul de națiuni care respectă procentul de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare reprezintă doar o treime din cele 31 de state. Printre statele care nu alocă nici măcar 2% din PIB pentru apărare se numără Franța (1,90%), Germania (1,57%) sau Norvegia (1,67%), notează forces.net. Din fericire, România alocă 2,44 din PIB, lucru care o clasează printre statele NATO fruntașe.

Statele vecine cu Ucraina, cele mai darnice

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, țările care se învecinează cu statul atacat au mărit nivelul alocat apărării. Estonia (2,73%), Lituania (2,54%), Finlanda (2,45%), România (2,44%), Ungaria (2,43%) și Letonia (2,07%) depășesc toate pragul cerut de NATO pentru cheltuielile de apărare.

Polonia este cel mai mare cheltuitor al alianței ca pondere din PIB, contribuind cu 3,90%, cheltuind chiar mai mult decât SUA (3,49%).

Ce buget are NATO?

Aliații au convenit asupra bugetelor civile și militare ale NATO pentru anul 2024 în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord ce a avut loc pe 13 decembrie 2023. Bugetul civil este stabilit la 438,1 milioane euro, iar bugetul militar este stabilit la 2,03 miliarde euro, reprezentând o creștere de 18,2% și respectiv 12% față de 2023.

Care este singura țară din NATO fără armată?

Islanda este un stat aparte. Deși nu mai are armată din 1869, Islanda este membru NATO încă de la începutul alianței, din anul 1949. Cu toate că Islanda nu are armată, încă păstrează o forță militară expediționară de menținere a păcii, o pază de coastă militarizată extinsă, un serviciu de poliție și o forță tactică de poliție.

Foto: forces.net & stirileprotv.ro

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot