Cât la sută din Munții Carpați se află pe teritoriul României?

21.11.2023
Cât la sută din Munții Carpați se află pe teritoriul României?

Munții Carpați reprezintă cel mai important lanț muntos care traversează Europa Centrală și de Est. Ei fac parte dintre cele mai cunoscute lanțuri de munți din Europa alături de Munții Alpi, Munții Apenini sau Munții Ural. Totuși, cât la sută din Munții Carpați sunt situați pe teritoriul României?

Mai mult de jumătate din Carpați sunt în România

Munții Carpați se caracterizează ca fiind niște munți mijlocii sau scunzi, doar câteva sectoare depășind 2000 de metri în altitudine. Carpații traversează teritoriul a șapte țări: Cehia – 3%, Slovacia – 17%, Polonia – 10%, Ungaria – 4%, Ucraina – 11%, România – 51% și Serbia – 4%. Totuși, cel mai înalt vârf al lanțului carpatic este vârful Gerlachovsky (2.655 m) din Munții Tatra, care se află pe teritoriul Slovaciei. Aproximativ 66% din suprafața României este acoperită de Munții Carpați, ceea ce a făcut ca țara noastră să mai fie denumită și „Grădina Carpaților”. Carpații acoperă o suprafață totală de 190.000 km pătrați din Europa.

Lanțul carpatic este al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa, cu o lungime totală de aproximativ 1.500 km, după Munții Scandinavei. În Munții Carpați se găsește cel mai mare lanț vulcanic din Europa.

De unde vine denumirea Carpaților?

Numele Munților Carpați vine din punct de vedere etimologic, de la un cuvânt proto-indo-european *sker-/*ker care înseamnă „piatră”. Acesta ar putea fi înrudit cu substantivul albanez karpë care înseamnă „stâncă”.

Specialiștii în lingvistică sunt de părere că mai există o variantă potrivit căreia cuvântul vine de la proto-indo-europeanul (strămoșul ipotetic al tuturor limbilor indo-europene) *kwerp care înseamnă „a întoarce, a îndoi” sau de la grecescul karpos care înseamnă „încheietură” făcând referire la forma lanțului muntos carpatic.

Când s-au format Munții Carpați?

Munții Carpații s-au format concomitent cu întregul sistem alpin în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani, în timpul acelorași mișcări geologice în urma cărora s-au format Munții Alpii. Relieful Carpaților a căpătat aspectul actual în timpul cuaternarului, dezvoltându-se pe un mozaic de roci (șisturi cristaline, roci vulcanice, roci magmatice și roci sedimentare).

Foto: shtiu.ro

 

Cele mai noi articole
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot
Cum se păstrează rețeta secretă la KFC? Boss-ul KFC România a explicat: „Nici noi nu știm condimentele secrete”
Cum se păstrează rețeta secretă la KFC? Boss-ul KFC România a explicat: „Nici noi nu știm condimentele secrete”
Rețeta secretă a Kentucky Fried Chicken (KFC) este una dintre cele mai bine păstrate secrete în industria fast-food-ului. Colonel Sanders, fondatorul KFC, a creat rețeta originală în anii 1930... citește tot
Top 10 țări cu cele mai urâte femei din lume. Pe primul loc e o țară din Europa! România e în top?
Top 10 țări cu cele mai urâte femei din lume. Pe primul loc e o țară din Europa! România e în top?
Frumusețea și urâțenia sunt subiective. Oamenii sunt diferiți, atât ca aspect, cât și ca gândire. Astfel că ceea ce este frumos pentru o persoană poate fi considerat urât pentru alta.... citește tot