Cât de sănătos este să bei cafeaua pe stomacul gol?

18.01.2023
Cât de sănătos este să bei cafeaua pe stomacul gol?

Foarte multe persoane consumă, dimineața, cafeaua pe stomacul gol. Acest obicei a fost analizat de oamenii de știință pentru a observa dacă omul are de suferit atunci când bea cafea fără să mănânce înainte. Studiul a venit cu câteva date interesante și a prezentat cum afectează cafeaua organismul uman.

De ce nu este indicat consumul de cafea pe stomacul gol?

Kim Barrett, profesor de fiziologie și biologie la Universitatea din California, a studiat cum afectează consumul de cafea, dimineața, intestinul fără să se mănânce ceva înainte. Foarte mulți oameni sunt de părere că această băutură savurată pe stomacul gol poate duce la declanșarea și agravarea anumitor boli, precum balonarea, acneea, căderea părului, anxietatea, problemele cu tiroida și multe altele.

Un studiu a arătat însă contrariul. Datele colectate au arătat că organismul uman are un sistem de apărare foarte bun și ar fi nevoie de foarte multă cafea pentru a-l pune în dificultate.

Stomacul are mai multe sisteme defensive. De exemplu, acesta secretă un strat gros de mucus care creează un scut puternic între pereții stomacului și orice ingerați. Acest scut protejează, de asemenea, stomacul de propriul mediu acid necesar pentru a descompune alimentele, a explicat Kim Barrett, potrivit nytimes.com.

Studiul a arătat că ar trebui consumate substanţe foarte puternice pentru a pune sistemul defensiv al stomacului în dificultate. Potrivit specialiștilor în sănătate, alcoolul, fumul de țigară și medicamentele antiinflamatoare afectează într-adevăr mucusul stomacului. Așadar, foarte multe substanțe chimice din medicamente pot duce, în timp, la formarea acidului gastric și la apariția ulcerului.

Cafeaua, în schimb, nu afectează mucusul stomacului și nu poate provoca vătămări ale acestuia. Pe de altă parte, această băutură accelerează tranzitul intestinal și poate duce la creșterea acidului din stomac. Medicii susțin că este puțin probabil ca o ceașcă de cafea pe stomacul gol să producă daune intestinale, însă poate provoca arsuri stomacale.

Așadar, dacă nu ai probleme stomacale consumul de cafea nu te poate afecta, dimineața, dacă nu ai mâncat nimic. În schimb, dacă observi o mică arsură în piept sau sau un gust acru în gură este bine să mănânci ceva pentru a crea un pansament în stomac.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot