Cât de periculoasă este apendicita? În ce zone apar durerile?

12.01.2023
Cât de periculoasă este apendicita? În ce zone apar durerile?

Apendicita este una dintre cele mai ușoare intervenții ale medicinei moderne. Astfel că, din cauza mâncatului a anumitor alimente nepotrivite în exces putem ajunge pe masa specialistului. Netratată, apendicita poate duce chiar la deces. Cât de periculoasă poate fi intervenția chirurgicală la apendicită?

Ce este apendicita?

apendicita

Apendicita reprezintă urgența medicală care survine infecției apendicelui. Aceasta poate să apară cel mai frecvent la tineri, dar și la adulți. Cauzele pot fi multiple. În momentul în care apendicul este blocat de un corp străin sau chiar de materii fecale, acesta se inflamează și apar dureri în corp.

În cazul apendicitei acute, durerile apar brusc și necesită control medical de urgență, pentru a se interveni chirurgical. Pentru a fi mai ușor de identificat apendicul, durerile apar în următoarele zone:

Pe lângă durerea în zonele specifice, pot surveni greață, vărsături, diaree, umflarea abdomenului sau chiar febră.

Diagnosticul se realizează prin efectuarea mai multor teste de sânge, urină sau chiar sarcină (anumite sarcini pot fi confundate cu apendicita), sau imagistici abdominale. Singurul tratament este cel chirurgical și există doar 2 metode: laparoscopică și clasică.

Avantajele primului chirurgiei prin laparoscopie sunt că oferă o vizibilitate mai mare asupra organelor, inciziile sunt de dimensiuni reduse, iar durerea de după operație este foarte mică. Zilele de spitalizare sunt reduse la 1-2, iar recuperarea este redusă, până la 14 zile.

Operație se realizează o singură dată în viață, iar afecțiunea apare frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Cu toate acestea, în cazuri rare, poate apărea și la vârste mai mari.

Cât de periculoasă este dacă nu se intervine chirurgical?

Deși este o intervenție ușoară din punct de vedere medical și recuperator, aceasta este urgentă. Netratată la timp, apendicita acută poate duce la complicații, printre care apariția peritonitei sau abcesului local.

Conform medicilor, peritonita sau ruperea apendicelui, este complicația redutabilă a apendicitei și poate duce la necesitatea unei tăieturi de dimensiuni mari.

Foto: Depositphoto.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi deștepții deștepților, dar parcă nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parcă? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetică,... citește tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
România este situată în emisfera nordică, la intersecția dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordică și Meridianul de 25 de grade longitudine estică. De altfel, Paralela 45 traversează... citește tot
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot