Cât de periculoasă este apendicita? În ce zone apar durerile?

12.01.2023
Cât de periculoasă este apendicita? În ce zone apar durerile?

Apendicita este una dintre cele mai ușoare intervenții ale medicinei moderne. Astfel că, din cauza mâncatului a anumitor alimente nepotrivite în exces putem ajunge pe masa specialistului. Netratată, apendicita poate duce chiar la deces. Cât de periculoasă poate fi intervenția chirurgicală la apendicită?

Ce este apendicita?

apendicita

Apendicita reprezintă urgența medicală care survine infecției apendicelui. Aceasta poate să apară cel mai frecvent la tineri, dar și la adulți. Cauzele pot fi multiple. În momentul în care apendicul este blocat de un corp străin sau chiar de materii fecale, acesta se inflamează și apar dureri în corp.

În cazul apendicitei acute, durerile apar brusc și necesită control medical de urgență, pentru a se interveni chirurgical. Pentru a fi mai ușor de identificat apendicul, durerile apar în următoarele zone:

Pe lângă durerea în zonele specifice, pot surveni greață, vărsături, diaree, umflarea abdomenului sau chiar febră.

Diagnosticul se realizează prin efectuarea mai multor teste de sânge, urină sau chiar sarcină (anumite sarcini pot fi confundate cu apendicita), sau imagistici abdominale. Singurul tratament este cel chirurgical și există doar 2 metode: laparoscopică și clasică.

Avantajele primului chirurgiei prin laparoscopie sunt că oferă o vizibilitate mai mare asupra organelor, inciziile sunt de dimensiuni reduse, iar durerea de după operație este foarte mică. Zilele de spitalizare sunt reduse la 1-2, iar recuperarea este redusă, până la 14 zile.

Operație se realizează o singură dată în viață, iar afecțiunea apare frecvent la persoanele cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani. Cu toate acestea, în cazuri rare, poate apărea și la vârste mai mari.

Cât de periculoasă este dacă nu se intervine chirurgical?

Deși este o intervenție ușoară din punct de vedere medical și recuperator, aceasta este urgentă. Netratată la timp, apendicita acută poate duce la complicații, printre care apariția peritonitei sau abcesului local.

Conform medicilor, peritonita sau ruperea apendicelui, este complicația redutabilă a apendicitei și poate duce la necesitatea unei tăieturi de dimensiuni mari.

Foto: Depositphoto.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot