Unde este situat apendicele?

11.08.2022
Unde este situat apendicele?

Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o inflamație sau o infecție a apendicelui, care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.

Ce este apendicele și unde este poziționat?

Apendicele este un tub cu terminație oarbă conectat la cecum, din care se dezvoltă embriologic. Cecumul este o structură a colonului asemănătoare unei pungi, localizat la joncțiunea dintre intestinul subțire și intestinul gros, potrivit Wikipedia.org. Acesta mai poartă numele și de apendice vermiform, fiindcă atunci când se inflamează și se dezvoltă arată precum un vierme.

Potrivit specialiștilor în sănătate, inflamația apendicelui duce la apendicită, care poate fi acută sau cronică și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Această problemă apare mai ales la pacienții cu vârsta fragede, însă poate fi declanșată și la persoane mature.

Apendicita acută are loc atunci când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, însă poate fi generată și de un răspuns la o altă inflamație sau infecție din corp. Apendicita cronică, cu toate că apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată și poate deveni foarte dureroasă, se arată pe site-ul medicover.ro.

Potrivit statisticilor, în fiecare an în țările dezvoltate, aproximativ 50 de oameni la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați cu apendicită acută. Persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte această problemă.

Care sunt simptomele de apendicită?

Apendicita este o boală comună și are niște simptome specifice. Apendicita cronică se prezintă ca niște dureri ușoare de abdomen, care se repetă la un anumit interval de timp, și este mai greu de diagnosticat. În schimb cea acută are o evoluție rapidă și trebuie ca pacientul să se prezinte de urgență la un medic de specialitate.

Iată care sunt simptomele de apendicită:

  1. Lipsa poftei de mâncare
  2. Greață
  3. Vărsături
  4. Constipația
  5. Diaree
  6. Umflarea abdomenului
  7. Uneori febră.

Totodată, pot apărea crampe ușoare care pot deveni constante, precum și dureri în partea de jos din dreapta abdomenului, dar și în capul pieptului. Dacă aveți aceste simptome este indicat să vă prezentați de urgență la un medic de specialitate.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot