Unde este situat apendicele?

11.08.2022
Unde este situat apendicele?

Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o inflamație sau o infecție a apendicelui, care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.

Ce este apendicele și unde este poziționat?

Apendicele este un tub cu terminație oarbă conectat la cecum, din care se dezvoltă embriologic. Cecumul este o structură a colonului asemănătoare unei pungi, localizat la joncțiunea dintre intestinul subțire și intestinul gros, potrivit Wikipedia.org. Acesta mai poartă numele și de apendice vermiform, fiindcă atunci când se inflamează și se dezvoltă arată precum un vierme.

Potrivit specialiștilor în sănătate, inflamația apendicelui duce la apendicită, care poate fi acută sau cronică și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Această problemă apare mai ales la pacienții cu vârsta fragede, însă poate fi declanșată și la persoane mature.

Apendicita acută are loc atunci când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, însă poate fi generată și de un răspuns la o altă inflamație sau infecție din corp. Apendicita cronică, cu toate că apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată și poate deveni foarte dureroasă, se arată pe site-ul medicover.ro.

Potrivit statisticilor, în fiecare an în țările dezvoltate, aproximativ 50 de oameni la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați cu apendicită acută. Persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte această problemă.

Care sunt simptomele de apendicită?

Apendicita este o boală comună și are niște simptome specifice. Apendicita cronică se prezintă ca niște dureri ușoare de abdomen, care se repetă la un anumit interval de timp, și este mai greu de diagnosticat. În schimb cea acută are o evoluție rapidă și trebuie ca pacientul să se prezinte de urgență la un medic de specialitate.

Iată care sunt simptomele de apendicită:

  1. Lipsa poftei de mâncare
  2. Greață
  3. Vărsături
  4. Constipația
  5. Diaree
  6. Umflarea abdomenului
  7. Uneori febră.

Totodată, pot apărea crampe ușoare care pot deveni constante, precum și dureri în partea de jos din dreapta abdomenului, dar și în capul pieptului. Dacă aveți aceste simptome este indicat să vă prezentați de urgență la un medic de specialitate.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot