Unde este situat apendicele?

11.08.2022
Unde este situat apendicele?

Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o inflamație sau o infecție a apendicelui, care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.

Ce este apendicele și unde este poziționat?

Apendicele este un tub cu terminație oarbă conectat la cecum, din care se dezvoltă embriologic. Cecumul este o structură a colonului asemănătoare unei pungi, localizat la joncțiunea dintre intestinul subțire și intestinul gros, potrivit Wikipedia.org. Acesta mai poartă numele și de apendice vermiform, fiindcă atunci când se inflamează și se dezvoltă arată precum un vierme.

Potrivit specialiștilor în sănătate, inflamația apendicelui duce la apendicită, care poate fi acută sau cronică și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Această problemă apare mai ales la pacienții cu vârsta fragede, însă poate fi declanșată și la persoane mature.

Apendicita acută are loc atunci când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, însă poate fi generată și de un răspuns la o altă inflamație sau infecție din corp. Apendicita cronică, cu toate că apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată și poate deveni foarte dureroasă, se arată pe site-ul medicover.ro.

Potrivit statisticilor, în fiecare an în țările dezvoltate, aproximativ 50 de oameni la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați cu apendicită acută. Persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte această problemă.

Care sunt simptomele de apendicită?

Apendicita este o boală comună și are niște simptome specifice. Apendicita cronică se prezintă ca niște dureri ușoare de abdomen, care se repetă la un anumit interval de timp, și este mai greu de diagnosticat. În schimb cea acută are o evoluție rapidă și trebuie ca pacientul să se prezinte de urgență la un medic de specialitate.

Iată care sunt simptomele de apendicită:

  1. Lipsa poftei de mâncare
  2. Greață
  3. Vărsături
  4. Constipația
  5. Diaree
  6. Umflarea abdomenului
  7. Uneori febră.

Totodată, pot apărea crampe ușoare care pot deveni constante, precum și dureri în partea de jos din dreapta abdomenului, dar și în capul pieptului. Dacă aveți aceste simptome este indicat să vă prezentați de urgență la un medic de specialitate.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Ce este metoda fermoarului în trafic?
Metoda fermoarului, cunoscută și sub denumirea de „principiul de alternare” sau „zipper merge” în limba engleză, este o tehnică de circulație rutieră menită să fluidizeze traficul... citește tot
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ce s-ar întâmpla dacă Pământul s-ar opri din rotire (mișcarea de rotație)?
Ne gândim rar la faptul că Pământul se învârte. Și totuși, planeta noastră face o rotație completă în jurul axei sale o dată la 24 de ore. Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, Pământul... citește tot
De ce nu putem merge direct în spațiu?
De ce nu putem merge direct în spațiu?
Mulți oameni și-au imaginat cel puțin o dată cum ar fi să deschidă o ușă și să iasă direct în spațiu, ca într-un film SF. Dar adevărul este că spațiul cosmic este unul dintre cele... citește tot