Unde este situat apendicele?

11.08.2022
Unde este situat apendicele?

Cu toții am auzit de apendice și de problemele pe care acesta le poate cauza. Boala declanșată de acest organ se numește apendicită și apare în special la copii, fiind, cu alte cuvinte, o inflamație sau o infecție a apendicelui, care necesită o intervenție chirurgicală de urgență.

Ce este apendicele și unde este poziționat?

Apendicele este un tub cu terminație oarbă conectat la cecum, din care se dezvoltă embriologic. Cecumul este o structură a colonului asemănătoare unei pungi, localizat la joncțiunea dintre intestinul subțire și intestinul gros, potrivit Wikipedia.org. Acesta mai poartă numele și de apendice vermiform, fiindcă atunci când se inflamează și se dezvoltă arată precum un vierme.

Potrivit specialiștilor în sănătate, inflamația apendicelui duce la apendicită, care poate fi acută sau cronică și necesită o intervenție chirurgicală de urgență. Această problemă apare mai ales la pacienții cu vârsta fragede, însă poate fi declanșată și la persoane mature.

Apendicita acută are loc atunci când apendicele este blocat de un coprolit (materii fecale), corp străin, chiar și de cancer, însă poate fi generată și de un răspuns la o altă inflamație sau infecție din corp. Apendicita cronică, cu toate că apare în cazuri mai rare, reprezintă o afecțiune caracterizată de inflamația apendicelui pe o perioadă îndelungată și poate deveni foarte dureroasă, se arată pe site-ul medicover.ro.

Potrivit statisticilor, în fiecare an în țările dezvoltate, aproximativ 50 de oameni la 100.000 de locuitori sunt diagnosticați cu apendicită acută. Persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani sunt cele mai predispuse să dezvolte această problemă.

Care sunt simptomele de apendicită?

Apendicita este o boală comună și are niște simptome specifice. Apendicita cronică se prezintă ca niște dureri ușoare de abdomen, care se repetă la un anumit interval de timp, și este mai greu de diagnosticat. În schimb cea acută are o evoluție rapidă și trebuie ca pacientul să se prezinte de urgență la un medic de specialitate.

Iată care sunt simptomele de apendicită:

  1. Lipsa poftei de mâncare
  2. Greață
  3. Vărsături
  4. Constipația
  5. Diaree
  6. Umflarea abdomenului
  7. Uneori febră.

Totodată, pot apărea crampe ușoare care pot deveni constante, precum și dureri în partea de jos din dreapta abdomenului, dar și în capul pieptului. Dacă aveți aceste simptome este indicat să vă prezentați de urgență la un medic de specialitate.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Ce țări folosesc propria rețea de internet?
Procesul globalizării a adus în viața oamenilor schimbări pe care le resimțim și astăzi. Internetul este probabil cel mai important aspect al dezvoltării globalizării. Acesta reușește să... citește tot
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot