Cât costă să divorțezi? Ce acte sunt necesare?

07.12.2022
Cât costă să divorțezi? Ce acte sunt necesare?

Căsnicia înseamnă iubire, ajutor reciproc și un sprijin moral care nu poate fi găsit decât în acea persoană specială. Ce te faci în momentul în care nevoile tale și ale celuilalt nu mai pot fi satisfăcute, iar certurile devin din ce în ce mai dese? Care sunt costurile să divorțezi în România? De ce acte este necesar pentru a te prezenta în fața notarului?

Cât poate costa să divorțezi în România?

divorțezi

Divorțul reprezintă soluția finală de a rezolva problemele unei căsnicii care pare să fi eșuat. Din nenumărate motive, oamenii aleg să se despartă de persoana căreia i-au jurat iubire eternă. Fie că intervine o a 3-a persoană sau nevoile reciproce nu mai sunt satisfăcute, separarea pare a fi un răspuns potrivit. Acest lucru se complică în momentul în care sunt implicați copii, partajul fiind și mai complicat. Odată luată decizia de a divorța, demersul juridic înseamnă multe hârtii și schimbări de acte oficiale, precum buletinul.

Costurile pot fi diferite în funcție dacă sunt implicați copii. Pentru o familie formată doar din cei doi membrii, onorarul avocatului este cuprins între 1000-1500 lei. Pentru judecata cererii de divorț este necesară plata taxei de timbru, care variază între 50-250 lei.
Astfel spus, de aici, procesul poate fi mai lung sau mai scurt în funcție dacă divorțul se face prin acord sau dezacord. Prima variantă este cea mai comună, când ambii foști parteneri doresc să-și închidă socotelile unul cu celălalt. Nu durează mai mult de trei luni, iar costurile sunt mai mici.

În cazul unui divorț în care doar o persoană dorește, lucrurile se complică. Instanța de judecată poate soluționa cererea și un posibil partaj. Timpul de litigiu poate depăși chiar și un an.

Ce acte sunt necesare pentru divorț?

În prezent, separarea se poate realiza atât la tribunal, cât și la notar, pe cale amiabilă. Pentru a soluționa în fața unui notar, cele două persoane trebuie să se prezinte fizic cu mai multe acte:

După ce actele sunt predate notarului, se înregistrează o cerere de divorț, în care se acordă un timp de reflecție de 30 de zile.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot