Cum arăta un certificat de divorț în România în perioada interbelică?

11.11.2021
Cum arăta un certificat de divorț în România în perioada interbelică?

Viața socială s-a schimbat vizibil, în bine, în ultimii ani odată cu dezvoltarea personală a indivizilor. Cu toate că necesitățile oamenilor sunt aceleași pentru un trai satisfăcător, totul a devenit mai simplu. Bunurile materiale sunt accesibile pentru aproape oricine, iar cuplurile ar trebui să fie mai fericite. Surprinzător, lucrurile nu stau chiar așa. De ce oare?

Cum era denumit divorțul pe vremuri?

Nu există un secret anume pentru o căsnicie fericită. Cu toate că societatea umană a evoluat, relațiile sociale au rămas în mare parte neschimbate. Drept urmare, motivele care duc la un divorț în prezent sunt aceleași ca și în trecut, în mare parte: adulterul, violență fizică, gelozia dusă la extrem etc.

În perioada interbelică, certificatul de divorț se numea „Certificat de despărțenie”, iar motivele care duceau la separarea soților erau, mai mult sau mai puțin, la fel ca în prezent.

În popor, violența fizică se numea „traiul rău”. Adulterul și alcoolismul bărbatului, erau, de asemenea, argumente solide pentru ca o femeie să ceară divorțul.

Trebuie specificat că în trecut, statutul femeii era diferit față de cel al bărbatului. Drept urmare, dacă soțul părăsea căminul conjugal, soția trebuia să-şi aştepte bărbatul timp de 5 ani. Dacă în această perioadă, soţul nu îi trimitea niciun ban, nicio scrisoare, femeia era îndreptățită să înainteze cererea de despărţire. Situația era diferită dacă lucrurile stăteau invers, fiindcă soţul putea cere separarea după o perioadă de doar un an sau doi de absenţă a soției.

Care e rata divorțurilor în România?

Potrivit datelor statistice de la Institutul Național de Statistică ponderea divorțurilor a crescut în timpul pandemiei de coronavirus, în România. Se pare că traiul prea mult împreună poate dăuna sănătății relației.

Dacă la începutul anilor 1990, imediat după Revoluție, aveam un divorț la 6 căsătorii, în anul 2019 a fost un divorț la 4 căsnicii, iar în timpul pandemie de COVID-19 s-a ajuns la un divorț la 3,5 căsătorii. În anul 2020 au divorțat aproape 23.000 de cupluri, frecvența divorțurilor fiind de 1,8 ori mai mare la oraș decât în mediul rural.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot