Care este rata de divorț în lume?

21.07.2022
Care este rata de divorț în lume?

Divorțul este un aspect comun al societății actuale. În fiecare zi, oamenii depun o cerere de divorț la tribunalul local sau la notar, dar de ce? De ce divorțează oamenii? Poate fi evitat? Există o cantitate copleșitoare de cercetări cu privire la motivele pentru care oamenii solicită divorțul.

Se pare că rata divorțurilor în Statele Unite este în creștere, iar această statistică care circulă din gură în gură pare a fi, în general, adevărată. Potrivit Asociației Americane de Psihologie, de la un an la altul tot mai multe cupluri se separă. Iar rata de divorț pentru căsătoriile ulterioare este chiar mai mare.

De ce este divorțul atât de frecvent în societatea de astăzi?

Divorțul nu mai poartă stigmatul cu care era obișnuit. Există o mulțime de oameni care au avut cel puțin un divorț sau poate chiar tu care citești acest articol ești un copil al divorțului sau chiar ai divorțat. Este mentalitatea „toată lumea o face” care îl face să fie un „lucru popular”. O vedem zilnic la știri și este prezentă în majoritatea emisiunilor TV și a filmelor.

Cu toate acestea, este ușor sinistru să ne gândim la divorț ca la un „lucru popular”, deoarece aproape că diminuează impactul acestuia asupra oamenilor și familiilor și face ca divorțul să pară la modă. Divorțul are, în mod evident, un impact semnificativ asupra soților, a copiilor și a familiilor lor extinse. Cu toate acestea, nu este întotdeauna un lucru rău și, dacă este abordat în mod corespunzător, impactul asupra familiilor poate fi redus.

Din punct de vedere istoric, era mai dificil să obții un divorț atât din punct de vedere juridic, cât și pentru că divorțul purta un stigmat social semnificativ. Oamenii erau atunci, în esență, blocați în relații nesănătoase, indiferent de fericirea lor personală. A fi într-o relație nesănătoasă nu este un mod de a trăi, dacă cineva se află în situația de a dori să iasă din relație, ar trebui să aibă posibilitatea de a face acest lucru.

De ce divorțează oamenii?

Există numeroase cercetări pe internet cu privire la motivele pentru care oamenii divorțează. Potrivit unui articol de pe HuffPost, „problemele de comunicare au ieșit pe primul loc ca fiind motivul numărul unu pentru care căsniciile eșuează”. Articolul mai identifică și alte motive pentru care oamenii solicită divorțul, cum ar fi:

Unde există cea mai mare rată de divorț?

Ratele de divorț pot fi calculate în mai multe moduri, dar una dintre cele mai simple metode utilizează datele recensământului. Împărțind numărul de divorțuri dintr-un anumit an la populația totală rezultă rata brută a divorțurilor.

Această valoare este, de obicei, exprimată ca număr la 1000 de persoane. De exemplu, dacă într-o națiune ar trăi 100.000 de oameni și ar exista 500 de divorțuri într-un an, rata divorțurilor ar fi de cinci divorțuri la 1.000 de rezidenți.

Potrivit World Population, cifrele sunt cele mai recente date disponibile pentru fiecare țară. Pentru China și Cuba datele sunt din 2018, respectiv 2019. În cazul celorlalte state, datele sunt din 2020-2021.

  1. Maldive – 5,52
  2. Kazahstan – 4,6
  3. Rusia – 3,9
  4. Belarus (la egalitate) – 3,7
  5. Belgia (la egalitate) – 3,7
  6. Moldova – 3.3
  7. China – 3.2
  8. Cuba – 2,9
  9. Ucraina – 2,88
  10. Danemarca (la egalitate) – 2,7
  11. Letonia (la egalitate) – 2,7
  12. Lituania (la egalitate) – 2,7
  13. Statele Unite (la egalitate) – 2,7

Potrivit datelor Națiunilor Unite și din alte surse, țara cu cea mai mare rată a divorțurilor din lume în 2020 a fost Maldive, care a înregistrat 2984 divorțuri față de o populație de 540.544, rezultând o rată a divorțurilor de 5,52 la 1000 de persoane. Acesta este de fapt un pas notabil în scădere față de rata larg mediatizată a țării de 10,97 în 2002, care a adus țării un record mondial Guinness.

Divorțurile în Maldive sunt foarte frecvente. Cetățenii națiunii insulare nu văd cu ochi buni relațiile fizice în afara căsătoriei, dar atât căsătoriile, cât și divorțurile sunt destul de ușor de obținut, așa că se căsătoresc rapid și divorțează cu complicații minime dacă relația eșuează.

În plus, în Maldive are loc în prezent o schimbare culturală, femeile devenind mai puternice și mai capabile să se descurce singure din punct de vedere financiar, ceea ce le permite să părăsească mariajele care nu funcționează.

Cât despre Europa, în urma unui sondaj realizat în 2018, cea mai mare rată a divorțurilor este în Rusia. România stă bine la acest capitol, având în 2019 doar 1,6 divorțuri la 100 de căsătorii. Să fie oare capacitatea oamenilor de a trăi în armonie și de a lega căsnicii longevive?

Sau este încă extrem de activ acel stigmat negativ despre care spuneam la începutul articolului și multe cupluri se complac într-o relație toxică doar ca să nu aibă „ștampila” de om divorțat?

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot