Cât costă facultatea în România? Stat vs. Privat

18.04.2023
Cât costă facultatea în România? Stat vs. Privat

Anual, mii de studenți ies de pe băncile liceului pentru a intra în ultima etapă a învățăturii, facultatea. În România, există numeroase specializări din care studenții români sau străini pot alege. Beneficiul alegerii unei facultăți în țară este costul mic comparativ cu universitățile din Vest sau chiar de peste ocean. Cât costă să faci facultatea în România la stat sau privat?

Cât costă facultatea în România?

facultatea

În România există peste 60 de universități din care studenții pot alege. Anual, mii de studenți intră pe băncile facultății pentru a studia materiile care le vor definitiva viitorul. Fiecare facultate are o taxă de studiu pe care studenții trebuie să o plătească. Taxa variază în funcție de universitatea aleasă, orașul în care se află și dacă anul universitar este la stat sau privat.

Facultatea la stat are costurile reduse, astfel că bătaia între studenți este aprigă. Cei care nu prind un loc la facultățile de stat pot opta pentru cele private. În acest mod, costurile pot crește semnificativ. Acestea pot porni de la 2.500 lei pe an și pot ajunge la cel puțin 8.000 lei.

Spre exemplu, costul unui an de studii pentru Facultatea de Medicină începe de la cel puțin 8.000 lei, dar poate ajunge și până la 15.000 lei. Dacă cursurile sunt ținute în limba engleză, bugetul suferă modificări și poate ajunge la câteva mii de euro anual. Cea mai scumpă facultate din București este Facultatea de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”. Taxa de școlarizare este de 20.000 lei/an, iar la Facultatea de Teatru, din aceeași universitate, taxa este de 6.000 lei/an.

Cât costă să studiezi în afara țării?

Europa este un continent bogat în instituții de învățământ. Pentru cei care doresc să opteze la o facultate în străinătate, trebuie să știe că au o grămadă de posibilități. Sistemul public de învățământ are taxe moderate, iar cele private din afara spațiului european pot avea taxe de școlarizare foarte mari.

În sistemul public european, costurile facultăților și cheltuielile zilnice pot varia între 1.000 și 1.500 euro pe lună, în funcție de țară. Acest lucru rezultă un buget de aproximativ 15.000 euro anual. Peste ocean, în Statele Unite ale Americii, taxele sunt foarte mari. Acestea variază între 50.000 și 100.000, dar acestea pot oferi și burse consistente. În cazul acestora, cazarea și masa sunt incluse, universitățile având campusuri generoase cu toate facilitățile.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot