Care sunt cele mai cunoscute superstiții din România? Ce se întâmplă dacă te mănâncă nasul?

09.11.2022
Care sunt cele mai cunoscute superstiții din România? Ce se întâmplă dacă te mănâncă nasul?

În România, credința și superstiția merg mână în mână. Populația de pe aceste meleaguri este adânc înrădăcinată în tradițiile și obiceiurile străvechi, iar de multe ori oamenii tind să creadă tot felul de superstiții, în loc să meargă pe calea rațiunii. Dar, care sunt cele mai cunoscute superstiții de la noi din țară?

Cele mai cunoscute superstiții din România

O mare parte din poporul român încă se raportează la superstiții și are grijă să nu le încalce pentru a nu păți ceva rău. Oamenilor le place să facă asocieri și de multe ori sfidează rațiunea. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite superstiții la români.

1. Se spune că atunci când te mănâncă nasul urmează să iei bătaie. Această idee a fost transmisă în special copiilor, atunci când sunt mici și neascultători. Totodată, dacă te mănâncă în talpă se crede că urmează să faci o călătorie. Lucrurile nu se opresc aici, iar dacă te mănâncă palma dreaptă urmează să primești bani, în schimb dacă te mănâncă palma stângă vei da bani cuiva.

2. O persoană care a plecat de acasă și a uitat ceva nu se va întoarce după acel obiect, deoarece consideră că va avea ghinion în ziua respectivă. Același lucru este valabil și atunci când deschizi o umbrelă în casă. Totodată, se spune în credința populară că nu este bine să fluieri în interiorul locuinței, fiindcă fluieri a pagubă. Lucrurile stau chiar mai rău atunci când spargi o oglindă, deoarece vor urma 7 ani de ghinion.

3. Atunci când cineva a vărsat sarea pe masă sau a lăsat cuțitul cu lamă în sus, se crede că acea persoană va avea un conflict cu un membru din familie. O persoană care stă pe colțul mesei nu se va căsători niciodată, iar fetele care mănâncă colțul de la pâine vor fi iubite de soacre.

4. Atunci când mergi pe stradă și o pisică neagră îți trece calea vei avea parte de ghinion, drept urmare se crede că este bine să faci trei pași înapoi și să scuipi în sân.

5. Nu se știe de ce însă nu este bine să oferi flori cuiva în număr par, fiindcă așa se dă la morți. Numărul 13 este considerat unul cu ghinion, iar dacă acesta cade miercurea sau vinerea lucrurile sunt și mai grave.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot