Care este țara cu cea mai densă populație din lume? Are 19.819 locuitori/km²

17.11.2020
Care este țara cu cea mai densă populație din lume? Are 19.819 locuitori/km²

Una dintre statisticile cel mai des raportate la nivel mondial o reprezintă densitatea populației. Acest indicator se obține prin împărțirea numărului de locuitori la unitatea de suprafață și se măsoară în locuitori/km².

Care este țara cu cea mai densă populație din lume?

Densitatea poate fi calculată pentru orice domeniu, atâta timp cât este cunoscută dimensiunea zonei de teren și a populației din zona respectivă. Poate fi calculată densitatea populației din orașe, țări, continente și chiar la nivel global. În prezent, densitatea medie a populației Terra este de aproximativ 55 de locuitori/km², exceptând Antarctica.

Statul cu cea mai mare densitate a populației din lume este Principatul Monaco, unde trăiesc peste 39.000 de oameni pe o suprafață de numai 1,98 km². De aici rezultă o densitate a populației de peste 19.819 locuitori/km², conform Worldometer.info.

Dar, dacă excludem orașele-stat, așa cum este Monaco, precum și câteva mici state insulare ajungem la concluzia că țara cu cea mai ridicată densitate a populației este Bangladesh.

Deși suprafața țării este relativ mică, mai exact 148.460 km², această țară situată în sudul Asiei are o populație de peste 165 milioane de locuitori, ceea ce o situează pe locul 8 în lume. La un calcul simplu rezultă o densitate a populației de 1.113 locuitori /km².

Care este densitatea României?

România are o densitate a populației de 84 locuitori/km², cifră care plasează țara noastră pe locul 125 în lume. La capitolul populație, România este pe poziția 61, cu aproximativ 19,2 milioane de locuitori.

La polul opus se situează Mongolia, care este țara cu cea mai mică densitate a populației. La o populație de aproape 3,3 milioane de locuitori și o suprafață de 1.553.560 km² rezultă o densitate a populației de doar 2,12 locuitori/km².

Regiunea cu cea mai mare densitate a populației este, deloc surprinzător, Asia cu aproape 150 de locuitori/km². Pe locurile următoare se află Africa (45), Europa (34), America Latină și Caraibe (32), America de Nord (20) și Oceania (5).

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising