Care este singurul oraș din România fără gaze și, până de curând, și fără semafoare?

14.01.2022
Care este singurul oraș din România fără gaze și, până de curând, și fără semafoare?

România s-a dezvoltat destul de greu după căderea comunismului. Cu unele excepții precum Oradea, Cluj Napoca sau București, orașele țării nu s-au modernizat suficient. Ba mai mult, unele localități se zbat în sărăcie, neavând bani nici măcar pentru instalarea unor banale… semafoare. 

Orașul fără gaze există

În județul Cluj se află orașul Huedin. Potrivit recensământului din anul 2011, aici trăiesc puțin peste 9.000 de suflete, mai exact 9.346 de locuitori. Conform datelor oficiale, aceasta este cea mai mică localitate urbană a județului.

Regiunea este atât de slab dezvoltată încât nu există gaze, sensuri giratorii și pentru o bună perioadă de timp nici semafoare. Până de curând era imposibil să susții examenul pentru permisul de conducere, fiindcă în oraș nu erau semafoare.

E un trafic extrem de intens mai ales marțea când e târg și piață. Tot timpul am avut reclamații de la șoferi că orașul se traversează foarte greu. Am încercat să facem o semaforizare de mai bine de 5 ani, dar nu am avut suficientă forță financiară. Drumurile Naționale ne-au spus că e datoria Primăriei și când vom avea suficient de mulți bani pe fondurile noastre putem face semaforizare. Până în 2017 am făcut suficient de multe economii ca să avem bani pentru această investiție, a declarat primarul Mircea Mircea Moroșan pentru actualdecluj.ro.

Între timp, Primăria a făcut un efort bugetar și a instalat șase semafoare care au costat 400.000 lei, adică 90.000 euro. Autoritățile orașului încearcă și realizarea unui al doilea sens giratoriu, însă deocamdată întâmpină dificultăți.

Huedin, cel mai mic oraș din județul Cluj

Huedin este singura localitate cu statut de oraș din județul Cluj, celelalte cinci centre urbane având statut de municipiu. Potrivit datelor istorice, prima atestare a localității datează din anul 1332, fiind pomenit sub numele de „sacerdos de villa Hunad, Hunok”. Începând cu secolul XV așezarea devine un târg important. Zona se dezvoltă ușor, ușor, iar în anul 1961 localitatea este declarată oraș.

Orașul Huedin se situează în nord-vestul țării, pe DN1 (E60), la 100 km est de Oradea și 50 km vest de Cluj-Napoca, la intersecția drumului național cu drumul județean care unește județul Sălaj (la nord) cu localitățile din Țara Moților (la sud). Orașul este poziționat în Depresiunea Huedinului, la confluența râului Crișul Repede cu pârâul Domoș, la o altitudine de peste 500 m, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot