Comuniștii au schimbat numele unui oraș din România pentru că „era prea țărănesc”

10.12.2021
Comuniștii au schimbat numele unui oraș din România pentru că „era prea țărănesc”

Perioada în care comuniștii au fost la putere, în România, a fost una de tristă amintire. Prostia și tupeul au fost ridicate la rang de artă, iar adevărații intelectuali ai țării au fost trași pe linie moartă. Așa se face că numele unui oraș a fost schimbat, fiindcă era considerat „prea țărănesc”.

Orașul Zalău, din prezent, s-a numit inițial Zălau. Comuniștii au decis schimbarea numelui, din senin, fiindcă era considerat prea țărănesc. Mai precis, în anii ’70, unei prim-secretare a vremii nu i-a plăcut numele orașului și a decis să îl schimbe. Drept urmare, Zălau a devenit Zalău, iar locuitorii nu s-au mai numit zălăuani, ci zalăuani.

Zalău, termen de sorginte maghiară

Tovarăşa prim-secretar al comitatului Judeţean Sălaj al P.C.R. i-a cerut în anii ’70 profesorului Ștefan Pascu să schimbe numele orașului din Zălau în Zalău, fiindcă cel vechi este asociat cu oamenii din mediul rural. Inițial, profesorul s-a opus, afirmând că termenul Zălau este unul românesc, însă într-un final a cedat și a acceptat modificarea.

Potrivit istoricilor, actuala denumire a orașului Zalău, ar fi una de sorginte maghiară. Multe dintre persoanele care au prins acele vremuri, încă folosesc vechiul termen de Zălau.

Cea mai veche denumire românească pare a data din 1808 şi apare în lucrarea lui Johann Lipzky (Repertorium locorum objectorumque in XII tabulis mappae regnorum Hungariae, Slavoniae, Croatiae et confinium militarium Magni item Principatus Transilvaniae ocurantium. Buda). După numele unguresc şi cel german, cel românesc este Zilahu, Zalahu. (…) S-a văzut deci că pe parcursul a 170 de ani numele românesc al oraşului a fost Zilah/Zelahu, Zelau şi Zălau, uneori dublate de toponimul maghiar Zilah.

Concluzia este că ignoranţa a învins românismul şi în loc să fim dintr-o localitate românească Zălau şi zălăuani, am ajuns dintr-o eroare naţionalistă, într-o localitate ungurească Zalău şi să fim zalăuani!, a afirmat istoricul Nicolae Gudea, profesor universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş – Bolyai Cluj Napoca, potrivit adevarul.ro.

Curiozități despre orașul Zalău

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot