Cum voiau comuniștii să distrugă Crucea de pe Caraiman? Ce voiau să pună în locul ei?

19.09.2022
Cum voiau comuniștii să distrugă Crucea de pe Caraiman? Ce voiau să pună în locul ei?

În Munții Bucegi, la baza Vârfului Caraiman, a fost construită între 1926 și 1928 o cruce imensă. Aceasta a fost amplasată la altitudinea de 2291 de metri și are o dimensiune impresionantă, 39,3 metri înălțime, în timp ce întinderea brațelor măsoară aproximativ 15 metri. Crucea a fost ridicată la inițiativa regelui Ferdinand I și a reginei Maria, în memoria soldaților români căzuți la datorie în Primul Război Mondial.

Cine a construit Crucea de pe Caraiman?

Monumentul amplasat pe Vârful Caraiman a primit oficial numele de „Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial”, fiind ridicat pentru a cinsti memoria celor 30.000 de militari români morți în luptele de pe Valea Prahovei.

Odată cu trecerea timpului, monumentul a primit și alte denumiri în rândul oamenilor, precum: Crucea Eroilor Neamului, Monumentul Eroilor de pe Caraiman sau Crucea de pe Caraiman. În momentul inaugurării, în anul 1928, crucea era cea mai înaltă structură din oțel din lume situată într-o zonă montană. Acest lucru s-a păstrat până în zilele noastre.

Ulterior, istoricii au considerat că și România are un simbol puternic, precum au francezii Turnul Eiffel sau americanii Statuia Libertății. Tot proiectul a fost sută la sută românesc, fiind coordonat de arhitecții noștrii George Cristinel și Constantin Procopiu. Inițial, crucea a fost amplasată direct în rocă, însă în anul 1930 a fost realizat un piedestal.

Crucea de pe Caraiman nu a fost pe placul comuniștilor

Comuniștii nu s-au înțeles prea bine cu religia creștină, astfel că în perioada când au fost la guvernare au distrus mai multe lăcașuri de cult și au persecutat persoane care nu s-au dezis de credința lor. După ce a fost ridicată pe piedestal, crucea a fost luminată de 120 de becuri.

Lucrurile s-au schimbat însă, în 1948, când comuniștii au ajuns la putere. Atei convinși, aceștia ar fi dorit tăierea brațelor și instalarea unei stele roșii (simbol al comunismului) pe coloană. Este știut faptul că doctrina comunistă se asociază cu culoarea roșie. Din fericire, lucrurile nu au fost puse în practică, iar monumentul a rămas neschimbat.

Începând cu anul 1939, crucea a fost conectată la rețeaua națională electrică, iar în prezent este iluminată de 300 de becuri, putând fi văzută de la zeci de kilometri depărtare. Zonă este vizitată în fiecare an de mii de turiști, monumentul fiind un punct de atracție și pentru străini, nu numai pentru români.

În data de 14 august 2013, Guinness World Records a emis certificatul pentru Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman ca fiind „cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan”, potrivit Wikipedia.org.

De ce steaua roșie era un simbol comunist?

Alături de seceră și ciocan, și steaua roșie a fost un simbol al comunismului. Simbolul își are originea în timpul războiului civil din Rusia de la finele primului Război Mondial. După ce trupele s-au retras din Austria și Germania, au ajuns în Moscova, acolo unde soldații s-au amestecat cu garnizoanele locale. Pentru a se distinge, soldaților din Mosova li s-au oferit stele de tinichea pentru a fi purtate pe șepci. Atunci când aceste trupe s-au alăturat armatei roșii și bolșevicilor, ei și-au pictat stelele în culoarea roșie, culoarea comunistă.

Steaua rosie comunista

 

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot