Care este povestea primului pistol-mitralieră românesc? De ce se numea Orița?

05.01.2021
Care este povestea primului pistol-mitralieră românesc? De ce se numea Orița?

Puțini sunt cei care știu că în România, în urmă cu mulți ani, a fost fabricat primul pistol-mitralieră 100% românesc. Armata română nu a fost întotdeauna echipată modern. Prima dată când a intrat într-o perioadă de modernizare se întâmpla în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, având o influență franceză în ceea ce privește organizarea, înzestrarea și pregătirea de luptă.

Din păcate, primul Război Mondial (1914-1918) a arătat carențele pe care soldații noștri le aveau. Inginerii au încercat să producă, în țară, armament pentru a apăra populația de invadatori, însă în zadar, Abia izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a grăbit lucrurile și, astfel, autoritățile române au produs primul pistol-mitralieră pe pământ autohton.

„Orița”, primul pistol-mitralieră românesc

Arma a fost produsă la uzinele de la Cugir și avea calibrul de 9 mm. „Orița” a intrat în uz în anul 1943 și a devenit, rapid, un camarad de nădejde pe câmpul de luptă al celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit romarm.ro, primul pistol-mitralieră românesc a fost întrebuințat destul de mult, până în anii ’70 (aflându-se, pe atunci, în înzestrarea „Gărzilor Patriotice”). „Orița” a fost produsă întâi la Cugir și, mai apoi, și la Copșa Mică.

Pistolul mitralieră a fost numit așa după numele căpitanului Orița Marin. Inițial, arma a fost produsă în două versiuni, M1941 și M1948. Ulterior, a fost dezvoltată și o variantă cu pat rabatabil (M1949), aceasta fiind destinată trupelor de parașutiști.

„Orița” avea performanțe foarte bune și nu era cu nimic mai prejos față de armele similare produse de alte state cu tradiție în producerea armamentelor. Distanța de tragere eficace era de 200 de metri, însă gloanțele ieșite pe țeavă, cu o viteză de 350 metri pe secundă, puteau ajunge și la 700 de metri. Avea o cadență de tragere de 600 de gloanțe în 60 de secunde și o lungime de aproape 90 de centimetri, greutatea fiind de 4 kg, cu încărcătorul plin.

Conceperea și producerea acestei arme de război a fost făcută de maistrul Nicolae Sterca și cehul Leopold Jasek. „Orița” a dispărut gradual din dotarea armatei române, după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind înlocuită treptat cu mitraliera AK-47.

Căpitanul Orița Marin, cel care a dat numele primului pistol-mitralieră autohton

Foto: romania-actualitati.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot